GASTRO: Cupcakes, čokoladni muffin, torta u malom ili “samo nebo je granica”!

2021-02-18-gastro-čokoladni-mafini

Cupcakes, kolač pečen u kalupu nalik na čašu, genijalan je izum za spravljanje slastica, jer podloga je zaslađeno tijesto, u koje možemo po želji stavljati nebrojene dodatke, a u izboru nadjeva doista je “samo nebo granica”, odnosno kulinarska mašta onoga tko spravlja svoj kolač ili moć kombinatorike namirnica s kojima raspolaže u njegovoj pripravi.

U Hrvatskoj se rabi tuđica muffin, što označava pečeni pojedinačni kolač. U dalekoj gastronomskoj povijesti svoje podrjetlo možda vuče iz antike, od grčkog kruha maphula, koji se u starofrancuskom nazivao mou-pain ili mekani kruh, da bi se u suvremenoj inačici nazivao moofin. Etimološki gledano, svoj su prilog dali i Nijemci s izrazom Muffen, što označava mali kolač, a konačna francuska inačica uključuje i naziv mufiet. Anglosaksonci, ponajprije Britanci i novo doba Amerikanci dali su svoj konačni prilog popularizaciji ove slastice. Bez obzira na tisuće inačica britanski muffin se razlikuje od američkog samo po jednom sastojku – kvascu. Englezi tradicionalno upotrebljavaju kvasac, dok se rahljenje tijesta u američkoj verziji rabi prašak za pecivo. Kad je o povijesti muffina riječ, spomenimo još jedan zanimljiv podatak – razvitkom slastičarstva i sveopćom idustrijalizacijom prehrane jako je rasla i njihova kaloričnost. Pedantni nutricionisti tako tvrke da je prosječan muffin prije dvjestotinjak godina imao približno 160 kalorija, dok je danas rijetkost naći primjerak koji u sebi skriva minimalno 500 kalorija, a ovisno o sastojcima ima ih i s puno više. No, što očekivati od “torte u malom”?

Sastojci:

200 g brašna (meko)
20 g kakaa
14 g praška za pecivo
150 g smeđeg šećera
7 g vaninlin šećera
200 g maslaca
2 dl mlijeka
150 g čokoladne glazure
100 g šećera u prahu
50 g čokoladnih mrvica

 

Način priprave:

Muffini su se nekad izrađivali u glinenim ili posudama (kalupima) i bilo je pravo umjeće izvaditi ih nakon pečenja neoštećene. Jedna od blagodati suvremenekulinarike je strelovit razvoj posuda i pribora koje su ranije bili dio profesionalne kulinarske opreme, dok su danas dostupni svima. Silikonski kalupi za maffine su jedna od takvih novotarija, isto kao i papirnati kalupi za jednokratnu uporabu. To tako dobro funkcionira da, jednostavno, ne možete pogriješiti.

Smjesu za tijesto spravljamo tako za izmiješamo brašno, kakao i prašak za pecivo. Toj smjesi dodajemo šećer, vanilin šećer, polovicu predvišenog maslaca, jaja i mlijeko. Važno je samo umijesiti glatko tijesto bez grudica. Tako pripravljeno tijesto stavljamo u kalupe i pečemo tridesetak minuta na srednjoj polici pećnice pri temperaturi od 175 stupnjeva.

Dok se tijesto peče otopite čokoladu za glazuru, a ostatak maslaca istucite sa šećerom u prahu u pjenastu smjesu. Kad se glazura malo ohladi, napravite kremu. Nakon pečenja ostavite muffine da se ohlade, a na njihov vrh stavljate kremu. To možete raditi žlicom i nožem oblikovati, ako imate odgovarajuću kozistentnost kreme ili, jednostavnije, upotrijebiti slastičarsku špricu. Na kraju muffine pospite s čokoladnim mrvicama.

Gastro
Hrvatska