U svojoj široj gastronomskoj percepciji fritter ili po hrvatskom fritula je mljeveno meso, morski plodovi, voće, povrće ili drugi sastojci...
Hummus je bliskoistočni, ali i mediteranski umak ili kao je to moderno reći, dip, dakle namaz ili slano jelo napravljeno od kuhanog i pasiranog...
Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic...
Gratin dauphinois je francusko jelo od narezanog krumpira pečenog u mlijeku ili vrhnju, koristeći tehnikuposebnog rezanja krumpira koja je...
Špageti su tjestenina tankog i podužeg oblika, otprilike 2 mm debljine a 30 cm dugačke u nekuhanom stanju. Špageti se uglavnom prodaju u...
Po definiciji, Puding je vrsta slatkog deserta koji spravljamo kuhanjem brašna, jaja, krupice i maslaca u mlijeku ili na pari. Riječ puding...
Poulet au vinaigre, u prijevodu kremasta piletina u umaku vina je klasičan recept iz grada Lyona koji je poznat kao gastronomska prijestolnica...
Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra bureka ili savijače ili pak...
Pašticada je tradicionalno hrvatsko jelo od goveđeg buta kuhanog u slatko-kiselom umaku od luka i mrkve, suhih šljiva, prošeka, crnog vina...
Šampinjon je jedna je od najčešće korištenih gljiva u svijetu kulinarije, a s ostalim namirnicama sljubljuju se u nebrojenim kombinacijama...
Grah (fažol, lat. Phaseolus) biljni rod iz porodice mahunarki. Potječe iz Amerike, gdje je uzgajan još prije 4000 godina. Nakon otkrića...
Tiramisu (talijanski:”podigni me” ili “razveseli me”) je talijanski desert s okusom kave. Napravljen je od keksa piš...
U mjesecu knjige podsjećamo na Miru Vučetić, ženu koja utrla put suvremenoj hrvatskoj gastronomiji. Svojim knjigama, na kojima su učile...
Carpaccio je sirovo meso ili meso ribe koje je tanko narezano ili istučeno, a služi se sirovo, obično kao predjelo. U suvremenoj se kulinariji...
Đumbir je jedan od najpopularnijih začina suvremene gastronomije. Na tržište dolazi kao gomoljasti korijen, neoguljen ili oguljen, čitav...
Osnova ovog jela je je krumpir, a druga temeljna namirnica sir gauda koji je idealna zbog svoje kremaste strukture i okusa, a dodatak kobasice...
Brokula (Brassica oleracea var. italica) je jestiva zelena biljka iz obitelji kupusnjača, čija se velika cvjetna glavica, stabljika i mali...
Za razliku od običnog kruha, beskvasni kruh se spravlja bez upotrebe sredstava za dizanje kao što je suhi ili vlažni kvasac, soda bikarbona...
Parkin je kolač od meda kojem se dodaju zobene pahuljice i melasa, dok mu aromu daje đumbir. Podrijetlo mu je iz sjeverne Engleske, ali
Koja je razlika između džema i mermelade? Po definiciji džem se razlikuje od marmelade uglavnom po tome što se pravi samo od jedne vrste
Masna riba poput pastrve, gdje mast znači poželjne masnoće, izvrstan je izvor vitamina D, pa zašto ne poslužiti ovaj pikantni file s za...