GASTRO: Kuhana šunka je nezaobilazna za uskršnji objed. Šunka u kruhu!

2021-04-03-gastro-šunka-u-kruhu

Šunka, tvrdo kuhana jaja i mladi luk neizostavne su temeljene sastavnice uskršnjeg doručka. Sve ostalo, razni namazi, suho meso ovo ili ono, salate ove ili one, pa i francuska, zatim hren, mladi sir pomiješan s vrhnjem zbog smanjenja ljutoće, sirevi, druge suhomesnate delicije tu su samo da naglase raskoš uskršnjeg objeda, u čemu, ipak, zbog prirode samog blagdana, ne bi trebalo pretjerivati. Jer, uskršnja ponuda vašeg stola nije poligon za dokazivanje vaših kulinarskih mogućnosti, već odraz poštivanja gasto tradicije. A jedna od njih je, svakako, osobito u kontinentalnog dijelu Hrvatske, pripava kuhane uskršnje šunke u kruhu.

Riječ je o jelu koje, ukoliko to niste dosad radili, svakako valja učiniti, jer jer, upravno zbog svoje jednostavnosti, dobitna kombinacija. Krajnji rezultat je efektan izgled, ali okus kruha, čije tijesto šunka pusti svoje masnoće, uparavo je dobitna kombinacijma.

U trendu izbjegavanja bijelog brašna, ali i zbog okusa, pokušajte s crnim, integralnim, dijelom kukuruznim, a upravo mješavina brašna će dati i najbolji rezultat.

Sastojci:

500 g crnog brašna
250 g raženog brašna
250 g kukuruznog brašna
2 kom kvasca (svježeg)
7 g praška za pecivo
2,5 dl mlijeka
1,3 kg šunke u komadu
1 žlica šećera
sol, papar

Način priprave:

Priprema ovog jela svodi se na to na prvo skuhate šunku u običnoj vodi, a vrijeme kuhanja šunke ovisi o njenoj težini. U načelu uvijek vrijedi pravilo da se šunka kuha onoliko koliko teži, što znači da je za šunku od kilograma potrebno kuhanje od cca. sat vremena. Meso u komadu mora plivati u vodi a nema potrebe da je huhate u puno vode i prevelikom loncu, a od začina ide papar u zrnu i par listića lovore, neki stavljaju i klinčiće, osobito ako ubace i vina u vodu u kojoj se kuha šunka. Sa solju oprezno jer su sve šunke već polusušene i soljene.

Od iznimnog je značaja kuhanu šunku pustiti da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala, a prije omnotavanja tijestom dobro suhom krpom posušiti sam komad mesa. Obaviti meso tijestom i peći u pećnici na 180 stupnjeva pedesetak minuta. Kontrolirajte i pazite da ne pregori.

Gastro
Hrvatska