DESERTI: A zašto sami ne napravite Raffaello? Potrebna su vam samo četiri sastojka!

2022-01-07-gastro-DESERT-Raffaello

Raffaello je sferni kolačić od kokosa i badema koji je talijanski proizvođač Ferrero izbacio na tržište 1990 godine i odmah postao globalni gastro hit. Pralina se sastoji od okrugle oblatne sfere (obični vafel) koja je punjena bijelom mliječnom kremom i bijelim blanširanim bademima. Okružen je slojem kokosa. Ne sadrži čokoladu. Međutim, sadrži laktozu, što Raffaello čini nepodesnim za one koji vole slatko, ali ne podnose laktozu. Ipak, kad se radi u kućnoj radinosti preporuča se uporaba bijele čokolade.

 

Sastojci:

400 g bijele čokolade
2 dl slatkog vrhnja
250 g kokosa u prahu
200 g badema

 

Način priprave:

Bijelu čokoladu izlomite ili narežite na što sitnije komadiće. Stavite je u veću zdjelu.

Slatko vrhnje stavite u lončić pa ga kuhajte do vrenja i, čim provri, njime prelijte bijelu čokoladu. Miješajte sve dok se čokolada ne otopi, a zatim dodajte i kokos te izmiješajte da dobijete jednoliku smjesu.

Stavite u hladnjak na otprilike pola sata do sat – smjesa se treba ohladiti, no ne smije se previše stvardnuti. Vadite žličicom smjesu i oblikujte kuglice pa ih zatim uvaljajte u kokos.

Napomena: Po želji u sredinu svake kuglice možete utisnuti po jedan blanširani badem ili po lješnjak ili badem zapečen u pećnici (sve su verzije odlične).

Gastro
Hrvatska