Hrana se nikad ne baca, osobito ne ona blagdanska. Zato postoje složenci i paštete!

2021-12-27-gastro-paštete-složenci

Stalo je kulinarsko pravilo da se hrana nikad ne baca, osobito ona od preobilnih blagdanskih jela. Od ostataka pečenog mesa možete spremiti tisuće vrsta složenaca pečene piletine, svinjetine ili govedine ako ste radili pašticadu. Usitnjena i upotpunjena svježim povrćem dati će uz malo novih začina zamamne nove arome, a pripremiti ćete potpuno nova jela. Upamtite da je, ipak, u svježem povrću ključ koji starim mesnim masnoćama daje novi život. Zato se, ipak masnoća od pečenja u načelu nikad ne baca. Ako je, možda, mesa premalo na brzaka na tavi specite malo slanine ili pancete, izrežite na trakice i dodajte složencu. Sir može biti u funkciji stvaranja fine mekane korice ako se odlučite na pripravu složenca iz pećnice. Brzo možete pripraviti i salatu ili paštetu, sve od istog jučerašnjeg mesa. Ako je pašteta opcija blender je jedino oruđe, a izmiksati možete doslovno sve i stvoriti fenomenalne namaze za domaći kruh.

 

Sastojci:

500 g pečenog mesa
2 kom crvenog luka
2 žlice maslinova ulja
200 riže
2 kom jaje
2 žlice maslaca
200 g tvrdog sira
2 žlice mješavine začina
200 g povrća po izboru
sol, papapr

 

Način priprave:

Ovo je samo jedna od kombinacija, a vaša će ovisiti o pripravcima koje želite iskoristiti (i spasiti).

Na zagrijanom ulju kratko popecite nasjeckani luk i češnjak, dodajte rižu i zajedno popecite oko 2 minute. U kipuću vodu dodajte pileću kocku. Kuhanim pilećim temeljcem zalijte rižu, pa dodajte grašak i mrkvu. Pileća prsa narežite na manje komade i popecite na zagrijanom maslinovom ulju do zlatnožute boje.U vatrostalnu posudu ulijte temeljac s rižom i povrćem.Po površini rasporedite pečenu piletinu i prekrijte folijom. Po želji još posolite i popaprite. Pileći složenac pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35 minuta. Složenac pospite ribanim sirom i vratite u pećnicu da se zapeče dok se sir ne rastopi. “prejaka”, radije smanjite temperaturu i produžite vrijeme pečenja. Nakon vađenja, dok je sve vrelo premažite maslacem i dobro uvaljajte u šećer u prahu, tako da se stvori tanka bijela slatka korica. Rezati na kriške.

Gastro
Hrvatska