DESERTI: Stollen, najbolji božićni kolač na svijetu! Ili kruh?

2021-21-25-gastro-deserti-stollen

Stollen je voćni kruh od orašastih plodova, začina i suhog ili kandiranog voća, presvučen šećerom u prahu ili šećerom. To je tradicionalni njemački kruh koji se jede tijekom božićnih blagdana, a mi smo ga, kao i mnoge gotove recepte, prihvatili pod nazivom božićni slatki kruh, poneki ga nazivaju i biskupskim kruhom. Desetljećima je udomaćen u hrvatskoj kuhinji, što pokazuje neprijeporni utjecaj germanske gastronomije. Nedvojbeno, pojavom trgovačkih lanaca koji svojom ponudom mijenjaju prehrambene, a u perspektivi i kulturne navike svojih potrošača, širimo i gastronomske horizonte.

Kako bilo, stollen je voćni kruh nalik kolaču, napravljen od kvasca, vode i brašna, a obično se u tijesto dodaje suho ili/i kandirano voće, a u izvorniku i marcipan. Kod kupovne, ali i u hrvatskoj inačici dominiraju grožđice, no nećete pogriješiti ako dodate suhe šljive ili brusnice, suhe marelece itd. Standardna, povijesna mjera za ovaj kruh je 2 kilograma, dok je industrijska, kao i ona koju doma spravljamo, puno manja, od 1 do 2 kilograma, ovisi o sastojcima i prigodi, a za Božić je bolja, naravno veća.

Kad je količinama riječ, spomenimo najveće primjerke spravljene dosad. Na istoimenom festivalu u njemačkom Dresdenu, obično se priprema “mrcina” od 4 tone, a trgovački lanac Lidl je za potrebe promotivne kampanje jednom prigodom spekao stollen dugačak čak 72 metra, što je zabilježeno i u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda.

 

Sastojci:

500 g brašna
7 g suhog kvasca
2 žlice smeđeg šećera
2 kom žumanjka
1 kom jaje
2 žlice maslaca
2 žličice arome vanilije
1 žličica soli
250 g suhih grožđica
1 dcl ruma
150 g oraha
150 g suhih šljiva
1 žličica cimeta
šećer u prahu

 

Način priprave:

Prvo promiješajte suhe sastojke, a kandirano ili/i suho vođe potopite u malo rakije (lozovača) i u rum, a kad to ubacujete u smjesu, činite to zajedno s tekućinom. Šećer i jaja izmiješajte pjenasto, te u to dodajte sitno nasjeckano suho voće, začine, cimet i vanijliju obvezno. a dodajte i malo naribanog muškatnog oraščića, dodajte brašno, jaja i na najsitnijem ribežu naribajte koricu od jednog lijmuna, može i pola naranče.

Smjesa mora biti kozistentna, na pobrašnjenoj površini iradite kruščić i stavite na na papir za pečenje. Ono obično traje od pola sata do najviše četrdesetak minuta na 180 stupnjeva, ovisi o snazi pećnice. Dobro pazite da ne zagori ni odozdo, ni odozgo. Poznajete svoju pećnicu. Ako je ona “prejaka”, radije smanjite temperaturu i produžite vrijeme pečenja. Nakon vađenja, dok je sve vrelo premažite maslacem i dobro uvaljajte u šećer u prahu, tako da se stvori tanka bijela slatka korica. Rezati na kriške.

Gastro
Hrvatska