GASTRO: Zagrebački kosani odrezak – formula je jedan naprema tri, u korist svinjetine!

Faširanci ili polpete popularno je meso koje se u agrameskim domaćinstvima udomaćilo uz variva (čuveni su faširanci s keljom), no kako ih mlađi članovi obitelji naprosto obožavaju, često se spravljaju i kao glavna jela. Dovitljivi ih znaju “prodati” klincima kao hamburger, a oni super pametni, dodaju i usitnjeno povrće u smjesu tako na podmladak ni ne zna da uz omiljeni hambi papa i omraženu mrkvu.

Prije priprave kosanih odrezaka valja posebnu pozornost obratiti mljevenom mesu. Logika je važna – ono koje je prethodno samljeveno, upitne je kakvoće. Zato je najbolje kupiti od dvije tri šnicle, dakako, od buta. Bile one svinjeće, goveđe, pa i pureće, omjer bi trebao biti 1:3 u korist svinjetine. Jer, ona je, ipak, masnija, a konačni proizvod na tanjuru je sočniji.

Posebnost zagrebačkih kosanih odrezaka nije u njihovim sastojcima, svi su oni, manje, više isti, već u zgotovljenju s vrhnjem, čime se postiže punina okusa.

Glede priloga, klinci uvijek navijaju za pomfrit, ali dobar je i pire, pa i batat, riža ili bulgur.

Sastojci:

1 kg mljevenog mesa (svinjetina, junetina)
2 kom suhog peciva
4 dcl kiselog vrhnja
2 kom jaja
150 g brašna
150 g krušnih mrvica
1 dcl mlijeka
1 žlica usitnjenog peršina
1 žlica mješavine zalina
4 česena češnjaka
sol, papar

Način priprave:

Kruh usitniti i natopiti s 1 dcl kiselog vrhnja, a zatim ga izdrobiti vilicom. Mljevenom mesu dodati 1 jaje, polovicu nasjeckanog peršinovog lista, izdrobljeni kruh, posoliti, popapriti pa dobro izmiješati. Potom od smjese oblikovati veće valjuške, uvaljati ih u brašno, zatim u razmućeno jaje pa utapkati u krušne mrvice. Valjuške pržiti u dubokoj masnoći. Posebno na ulju popržiti žlicu brašna, zaliti mlijekom, posoliti i malo prokuhati pa dodati kiselo vrhnje, nasjeckani češnjak i ostatak peršinovog lista. Pržene valjuške složiti u široku posudu, preliti ih pripremljenim umakom i lagano propirjati. Poslužiti toplo s pireom od krumpira.