GASTRO: Meso kunića ili zečetina je najbolje meso – pikantni kunić iz pećnice!

U gastronomiji začetina ili kuneće meso smatra se jednim od najkvalitetnijih i tijekom povijesti zec je, uglavnom, bio tretiran kao divljač, pa se u skladu s tim i pripremao. No, nova su vremena donijela i drukčiji tretman ove životinje, pa je divlji zec, u većini zemalja konitnentalnoh dijela Europske unije na listi ugroženih životinja, pa i u Hrvatkoj, tako da je meso kunića koje kupujemo, redovito iz uzgoja, od vrsta koje su prilagođene uvjetima industrijske proizvodnje. Tu i tamo se može naletiti na meso divljeg zeca, osobito u restoranima u šumovitim područjimna gdje je čest prometni znak “dvljač na cesti”. Ipak, meso “divljaka” i uzgojenog kunića lako ćete prepoznati – meso zeca iz šume je crvenkaste boje, dok je meso uzgojenog kunića bijelo. Svejedno, jer je okus divljine i dalje prisutan u njemu, pa neki rabe i tehniku namkanja u mlijeku ili sirutki (minimalno 8 sati) prije pripreme.

Nutricionistički, meso kunića je nalik piletini, ali bogatije proteinima (85 posto ga čine mišićna vlakna) vitaminima, praktički bez masti, pa i nije čudo da je se upravo ono daje maloj djeci tijekom procesa uvođanja u konzumaciju krute hrane.

Sastojci:

2 kg kunića
500 g rajčica
1 žlica senfa
2 glavica crvenog luka
1,5 dl biljnog ulja
2 žlice brašna
2 žličice mješavine začina
2 dl vrhnja za kuhanje
0,5 dl rakije (travarica ili lozovača)
6 česena češnjaka
2,5 dl suhog bijelog vina
2 dcl povrtnog temeljca
1 vezica peršina
1 kom limuna
1 žličica majčine dušice
sol, papar

Način priprave:

Luk usitniti, rajčice oguliti i narezati na manje komade, a češnjak nasjeckati i izmiješati ga s 1 žlicom usitnjenog peršina i ljutim senfom. Kunića natrljati smjesom soli, papra i brašna pa popržiti na ulju i luku. Zatim dodati vino i kunića pa sve staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Peći oko 45 minuta. Meso povremeno zalijevati ispuštenim sokom, a prema potrebi dodati manje količine instant juhe ili vode. U vrhnje za kuhanje umiješati češnjak sa začinskim biljem, naribanu koricu od pola limuna, sol i papar. Sve preliti preko kunića, dodati rajčicu i peći još pola sata. Prije kraja kuhanja zaliti travaricom, provjeriti okus, prema potrebi dodati još začina i zgotoviti jelo. Poslužiti sa okruglicma od kruha i sezonskom salatom.