Gastro

2021-09-17-gastro-fish-burger

GASTRO: Kad je petak dan za ribu, počastite se fish burgerom!

Hamburger se u originalu, naravno, radi od mljevenog goveđeg mesa. No, ako imate kulturu jedenja ribe baš petkom, nema razloga da se ne oku...

2021-09-16-gastro-svinjski-medaljoni

GASTRO: Svinjski medaljoni u moru voćnih okusa – od grožđa, do bresaka, jabuka i brusnica. Iznenađujuće ukusno!

Svinjetina nije uvijek sočna i ukusna, tako da puno toga ovisi o obradi mesa, načinu kuhanja i odabranom mesu. Za ovaj recept trebate uzeti...

2021-09-15-gastro-ZAČINI_bosiljak

GASTRO: Srijedom otkivamo tajne začina – bosiljak, biljka bez koje nema zamamnih talijanskih specijaliteta!

Bosiljak je jednogodišnja biljka. Raste grmasto visine od 20 do 60 cm. Cijela biljka ima aromatičan miris. Stabljika, listovi i cvjetne č...

2021-09-13-gastro-KALORIJE-Croissant

GASTRO: Hrvati jedu najviše kruha i pekarskih proizvoda u Europi. Zato nije glupo brojati kalorije!

Prema statistikama Hrvati godišnje pojedu čak 62 kilograma kruha i drugih pekarskih proizvoda po glavi stanovnika, čime smo prema kriteriju...

2021-09-12-gastro-kolač-grožđe

GASTRO: Vrhunac je sezone grožđa. Prije mošta i mladog vina osladite se kolačima od grožđa!

Grožđa ima, cijene nisu baš najniže, ali uglavnom se kvaliteta nudi, tako da je loše grožđe ovih dana gotovo nemoguće kupiti. Osim š...

2021-09-10-riblji-file-u-bijelom-umaku

GASTRO: Sljubljivanje nemogućeg – mlijeko i riba – riblji file u bijelom umaku!

Ako riba nije direkt iz mora, očišćena u morskoj vodi i odmah bačena na gradele, kažu gastronomski puritanci, onda nije ni riba. Par kapi...

2021-09-09-gastro-tofu-brokula

GASTRO: Panirani tofu s brokulom – bezmesna egzotika vulkanskog otočja Jave!

Tofu je prehrambeni proizvod dobiven zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku. Tehnika proizvodnje tofua jednim je dijelom slična proizvodnji...

2021-09-08-gastro-začini_UVOD

GASTRO: Srijedom otkivamo tajne začina – koji dodaci odgovaraju pojedinim jelima i zašto sol nije začin?

Začini su neobično važno poglavlje gastronomije. Po definiciji, pod začinima podrazumijevamo dijelove biljki koji se zbog svog sadržaja...

2021-09-07-gastro-pašta-fažol

GASTRO: Pašta fažol ili zelena tjestenina s grahom, težačko jelo koje pršti energijom!

Pašta fažol ili grah sa tjesteninom još je jedno u nizu jela siromaške kuhinje koje je pronašlo svoj put do planetarne gastronomije. Sastavljeno...

2021-09-06-gastro-patlidžani-mozzarella

GASTRO: Pohani patlidžani s mozzarellom – brzo, jednostavno i, nadasve, ukusno!

Patlidžan (lat. Solanum melongena) ili balancana je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum. Areal rasprostranjenja ove vrste obuhvaća...

2021-09-05-gastro-reolana-pileća-prsa

GASTRO: Za nedjeljni ručak rolana pileća prsa punjena feta sirom i povrćem!

Pileće meso, osobito pileća prsa, potpuno je neopravdano na zlom glasu kao suho i nedovoljno sočno meso, bez okusa. Naravno, da nije tako...

2021-09-04-gastro-roštilj-zabatak

GASTRO: Danas roštiljano pileće zabatke. Otkrivamo tajnu savršeno hrskave i ukusne korice!

Zbog kože, koja je puna masti i prepuna sjajnih okusa nakon pečenja, piletina na roštilju nije nimalo laka kulinarska disciplina. Korica...

2021-09-03-gastro-sushi-losos

GASTRO: Petak je dan za ribu – sushi s dimljenim lososom!

Sushi je tradicionalno japansko jelo pripremljeno od kuhane riže začinjene octom koja se često servira sa sirovom ili dimljenom ribom. Su...

2021-09-02-pečene-banane

GASTRO: Pečene banane, iznenađujući desert za par minuta!

Banana je ime roda zeljastih biljaka i ekonomski važne vrste (Musa sapientium) iz porodice Musaceae, kao i ime za plod ovih biljaka koji ljude...

2021-08-31-gastro-gratinirani-tortelini

GASTRO: Gratinirani tortelini, začudna tjestenina u punini okusa!

Tortellini, talijanska tjestenina punjena različitim nadjevima, od pršuta, čuvenog riccota sira, sa gljivama ili pak špinatom, uglavnom,...

2021-08-30-gastro-palačinke-piletina

GASTRO: Mistika sunca u zapečenim palačinkama punjenim puretinom!

Povijest palačinke je ujedno i povijest kruha, odnosno žitarica od kojih se spravlja tijesto čije je oblikovanje svedeno na esencijalne namirnice...

2021-08-28-gastro-veganski-ražnjići

GASTRO: Danas roštiljamo posebnom tehnikom grilanja povrća na žaru!

Kad se na roštilju pripremaju ražnjići od povrća, osobito kad se miješaju s mesom, najveći je problem tempiranje vremena pečenja jer...

2021-08-27-gastro-zvona-oslić

GASTRO: Petak je dan za ribu – oslić na bijelo s krumpirom!

Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic...

2021-08-26-gastro-crvena-juha-grah

GASTRO: Povratak jelima sa žlicom – grah na crveno s obiljem povrća!

Grah i grahorice su oduvijek pratle čovjekovu prehranu. U pradavno doba Kinezi su imali svoju varijantu graha, kojeg su spravljali, naravno...

2021-08-25-gastro-mesne-okruglice

GASTRO: Zaigrajte se mesnim lopticama i ukusan ručak je tu!

Mesna okruglica, polpeta ili ćufta ili engleski da se najbolje razumije – meatball je mljeveno meso uvaljano u malu kuglu, najčešć...

2021-08-24-gastro-somun

GASTRO: Tajna dobrog ćevapa je u lepinji savršene hrskave korice i meke unutrašnjosti!

Somun ili lepinja (u upotrebi su još i izrazi kao pitica, hljepčić, lepina ili kruščić, sve listom deminutivi) je krušna izrađevina...