recepti

2020-12-21-gastro-stollen

GASTRO: Stollen, božićni slatki kruh

Stollen je voćni kruh od orašastih plodova, začina i suhog ili kandiranog voća, presvučen šećerom u prahu ili šećerom. To je tradicionalni...

2020-12-21-gastro-linzeri

GASTRO: Linzeri, prihki božićni keksići

Linzeri, popularni keksići od prhkog tijesta, jedna od od najpopularnijih slastica obilate božićne trpeze, bez kojih ne možemo zamisliti...

2020-12-19-gastro-datulje

GASTRO: Datulje sa orasima – božićna poslastica bez kuhanja

Jedna od ljepših strana dočeka Božića, kad je o pripremi hrane riječ, neprijeporno je činjenica da većinu namirnica možemo pripremiti...

2020-12-18-gastro-fish-chips

GASTRO: Fish&chips, o kalorijama ne mislimo!

Fish and chips, u prijevodu riba s čipsom ili krumpirićima vruće je jelo koje se sastoji od pržene ribe u tijestu poslužene s čipsom.

2020-12-16-gastro-sekelji-gulaš

GASTRO: Mutna povijest sekelji gulaša

Gulaš je svojim nebrojenim inačicama vrlo omiljeno je jelo kontinentalne Europe, a o njegovom podrijetlu nema dvojbe – zbog uporabe paprike...

2020-12-15-gastro-tjestenina-tuna-luk

GASTRO: Tjestenina s tunom i porilukom

Tuna je zbog industrijske obrade jedna od najčešćih riba u ljudskoj prehrani, a u uporabi prevladava ona iz konzerve. Dakle, prerađena...

2020-12-14-gastro-zob-pah-čok

GASTRO: Čokoladne zobene okruglice

Čokloada je uvijek gastro izazov, ne ona industrijska, već kao desert, u slasticama. No, zbog svoje ogromne kalorijske vrijednosti, bez obzira...

2020-12-13-gastro-juha od brokule

GASTRO: Juha od megapopularne brokule

Po definiciji brokula je povrće iz porodice kupusnjača kojoj još pripadaju prokulica, kupus, koraba, cvjetača, kelj i druge. Smatra se izvornim...

2020-12-12-marinirani-svinjski-odrezak

GASTRO: Povratak reputacije svinjskom mesu

Svinjetina je često meso u jelovnicima hrvatske kuhinje. Česta je u i tradicionalnoj gastronomiji svih hrvatskih regija, osobito Slavonije...

2020-12-09-gastro-čupavci

GASTRO: Čupavci-Beatlesi među kolačima

Ono što su Beatlesi u glazbi, to su popularni čupacvi među kolačima – tako jednostavni, istodobno jako dobri. Bezvremenski dobri. Ova...

2020-12-08-gastro-palačinke s povrćem

GASTRO: Palačinke s povrćem

Priprema palačinki, nabrzinu pečena tijesta koje može služiti za slatke ili slane namaze, ali i kao temelj za kompletno jelo vrlo je jednostavna...

2020-12-07-gastro-pizza-listnato-tijesto

GASTRO: Pizza s lisnatim tijestom

Jedni kažu da je pizza ono što se nalazi na njoj, jer je nadjev najvažniji pa odabirom namirnica određujemo njenu vrstu. Drugi su skloni

2020-12-06-gastro-hladetina

GASTRO: Hladetina – srednjovjekovna delicija

Vrijeme kolinja je iza nas, pa je red na se na stolu nađe hladetina, prema nekim izvorima jelo bogate europske gastro tradicije koje svoje

2020-12-05-gastro-sarma-glavica

GASTRO: Sarma u glavici

Gastronomija je, u načelu internacionalna i vrlo demokratična. Ilustrativan primjer za tu tezu je sarma, jelo od miješanog mljevenog ili...

2020-12-04-gastro-riblji-file-tirolski-umak

GASTRO: Petak je dan za ribu – Filetirani oslić u tirolskom umaku

Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic...

2020-12-03-gastro-salsa

GASTRO: Salsa ili šalša, pitanje je sad?

Šalša po dalmatinski ili umak od rajčica prema kontinentalnom iskazu, jedno je od fundamentalnih jela, praktički, u svim kuhinjama, od lokalnih...

2020-12-01-gastro-zapečeni-krumpir

GASTRO: Zapečeni krumpir sa cheddar sirom

Pandemija je rezultirala mnogim tržišnim neravnotežama, a jedna kojoj svjedočimo ovih dana svakako je ona s krumpirom! Naime, ove po svemu...

2020-11-30-gastro-ustipci

GASTRO: Uštipci – hercegovački, sinjski ili lički, svejedno! Svi ih vole!

Voda plus brašno i sol na vrućem ulju – najkraći je recept za uštipak koji neki imenuju hercegovačkim, drugi sinjskim ili pak lič...

2020-11-29-gastro

GASTRO: Marinirani svinjski odrezak – sljubljivanje Mediterana i kontinenta

Vrijeme je kolinja, pa je i svinjskog mesa u izobilju, što se odražava i na cijene. Tako da je dobre komade svinjetine bilo u

gastro-vege

Ovaj tjedan preskočite meso, podržite vegetarijansku prehranu!

Vegetarijanci ne jedu životinje, dok tzv. čisti vegetarijanci – vegani ne jedu ni mliječne proizvode, jaja i med, odnosno izbjegavaju sve...

musaka-2020-10-27

GASTRO: Musaka od krumpira i patlidžana s povrćem i gljivama

GASTRO: Jesenja musaka s povrćem i gljivama Musaka od antike do danas Mljeveno meso je prva asocijacija kad se spomene musaka za nedjeljni...