GASTRO: Fish&chips, o kalorijama ne mislimo!

2020-12-18-gastro-fish-chips

Fish and chips, u prijevodu riba s čipsom ili krumpirićima vruće je jelo koje se sastoji od pržene ribe u tijestu poslužene s čipsom. Čips, naravno, nije onaj iz vrećice, već običan krumpir izrezan na kockaste trakice i pržen u duboku ulju. Jelo je nastalo u Velikoj Britaniji i tipičan je primjer kulinarske fuzije, kombinirajući iberijsku židovsku prženu ribu s belgijskim prženim krumpirom.

Riba i čips je tako popularna klopa u Ujedinjenom Kraljevstvu i svim zemljama bivše Imperije da je postao fast food i prije pojave hamburgera. Sam pojam za posjeti nešto s nogu veže se upravo za fish and chips, posebno u zemljama engleskog govornog područja. Prvi fast food restorani koji su nudili ovo jelo pojavili su se u Velikoj Britaniji 1860-ih, a do tridesetih godina prošlog stoljeća bilo ih je više od 35.000.

Riba s prženim krumpirima je danas sveprisutno internacionalno jelo, a prema svom izvorniku preferiraju se biljna ulja – suncokretovo ili palmino. Različita podneblja su je prilagođavala lokalnim namirnicama. Tako se primjerice, zbog vjerskih ili nekih drugih razloga, umjesto biljna ulja rabi goveđi loj, a u našoj varijanti posebno je zanimljiva kombinacija sa svinjskom mašću, pa i uljem o kikirikija (koja se rabi zbog relativno visoke točke dimljenja).

Kad je o izboru masnoće riječ, vodite računa da je ovo jelo jedno od najkaloričnijih. Kakao god okrenete, ne možete izbjeći situaciju s više od 1200 kalorija po porciji. Uz ovo jelo vrlo dobro idu razni umaci koji su najčešće bazirani na majonezi, poput tatarskog umaka. Dakle, sve je ultrakalorično, zbog čega je najbolje o kalorijskom unosu ni ne razmišljati!

 

Sastojci:

600 g ribljeg filea
750 g krumpira
225 g brašna
1 kom. limun
300 ml piva
1 žlica hladnog piva
10 g maslaca
1 dcl češnjaka
1 žličica vrhnja
sol, papar

 

Način priprave:

Od ribe prema prema izvorniku upotrebljava se svježi bakalar, no biti će dobar i zamznuti file, kojeg imate u ponudi naših supermarketa. U nuždi mogu i druge vrste riba, tajna je u pripremi, osobito tijesta. Za početak riblje filete bakalara papirnatim ubrusom i uvaljajte u brašno. Koristite oštro brašno. U zdjeli napravite pivsko tijesto od brašna, piva, soli i papra. Ono mora biti gusto, bez grudica, a u izboru piva najbolja su crna, teška piva. Umočite filete bakalara u tijesto i pržite u prethodno dobro zagrijanom ulju. Nakon pečenja prženu ribu odložite na papirnati ručnik da upije višak masnoće. U međuvremenu pripremite krumpir, također prženjem u dubokom ulju. Za preljev odabir je tartar umak. Brzinski: Sitno nasjeckati kisele krastavce, luk i par listića peršina, promiješati sve s kiselim vrhnjem i majonezom te začiniti sa soli i paprom i par kapi limunovog soka.

Gastro
Hrvatska