Počela je sezona mladih šparoga. Cijene su, naravno, “paprene” – minimalno 40 kuna po vezici, ali isplati se svaka lipa. Znalci tvrde da ih
Prvo o njenim nutritivnim vrednotama. Nutricionisti tvrde da zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina, pastrve pripadaju vrlo poželjnim...
Pojam kolač ima dugu povijest, a isto kao i torta, a svoju dugovječnu povijest vuku od kruha. Da, kruh je pozadini oba smjera razvitka
Krautfleckerl jelo su austrijske, češke i, naravno, hrvatske kuhinje, a nisu mrski ni narodim cijele Europe. Vole ih i Kinezi i ostali...
Patišpanj, kako ga zovemo u Hrvatskoj ili patišpanja, kako ju nazivaju naši istočni susjedi ili nutma kako je zovu u BIH,spužvasti je...
Grah oliti fažol je fenomenalna namirnica, vrlo zdrava jer sadrži bjelančevine, vlakna, složene ugljikohidrate, ali i željezo, bakar, pa...
Sauerbraten je tradicionalna njemačka pečenka od jako mariniranog mesa. Smatra se nacionalnim jelom Njemačke, a u prolom je osvojila i...
Krumpir je savršena baza za stvaranje novih jela od ostataka hrane: ostatka od šunke, pancete i drugih suhomesnatih proizvoda, povrća koje...
Kokos, plod kokosove palme, koja inače stiže s obala i otoka Tihog i Indijskog oceana, sjajna je stvar. On suvremenom čovjeku služi i kao
Tortellini su tjestenina u obliku prstena podrijetlom iz Italije, što nije sporno, ali gva grada – Bologna i Modena, veliki su rivali kad je
Piletina je naziv za meso domaćih kokoši. Prema kriteriju konzumacije, ona je najčešća vrsta mesa peradi u svijetu Za proizvodnju mesa...
Povjesničari hrane potvrđuju da mediteranski narodi tisuće godina umaču kruh u začinjeno ulje. Tako je još u doba antike stvorena...
Botanika bilježi 3000 vrsta šparoga, no svega njih dvadesetak su jestive. Uzgajaju se i beru u Africi, Aziji i većini mediteranskih...
Orada, najčešće upotrebljavani komercijalni naziv ili komarča, termin koji je također čest, ali i manje u uporabi (usput, na hrvatskom...
Cupcakes, kolač pečen u kalupu nalik na čašu, genijalan je izum za spravljanje slastica, jer podloga je zaslađeno tijesto, u koje možemo po...
Krumpir je jedna od najzahvalnijih namirnica. Zato ga valja uvijek imati u kući. Dodavanjem sira, vrhnja, prethodnim kuhanjem na pola (neka...
Raštika u nekoj od hrvatskih inačica i rašćika, pa i raštan, dvogodišnja je zeljasta biljka dobro razvijenog vretenastog korijena koji se...
Zimi, kad temperatura zraka kontinuirano bilježi minuse, osobito jutrima i noću, dok danju se vrti oko ništice, krepke juhe su nezaobilazan...
Fiš paprikaš, kuhana riba s vinom i paprikom svakako je staro tradicionalno jelo hrvatske kuhinje. Kuhanje ribe se tijekom povijesti javlja...
Kroštule su tako jednostavne da ne mogu biti jednostavnije: tradicionalno slatko pecivo izrađeno od tijesta koje je oblikovano u tanke...
Zašto za isto meso miješamo pojmove – govedinom ili junetinom, a ponekad ne razlikujemo ni teletinu od prva dva prethodna? Zato prvo...