GASTRO: Ćevapi s mladim lukom, može i kao brunch zalogajčići. Baš cool!

Kebap u izravnom prijevodu s turskog znači “na komadiće izrezano meso” ili “nasjeckano meso”, na Balkanu, tom stjecištu civilizacija i velikog povijesnog gastronomskog miksa postali su poznati ćevapčići, To je jelo od mljevenog mesa, osobito popularno u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Balkana još od doba Osmanlijskih osvajanja tijekom srednjovljekovlja. Kebab, dakle, nije kebap. On je nešto posve treće, a o tome neki drugi puta.

Pedantni povjesničari tvrde da su ih Turci na naše prostore donijeli oko 1500 godine. Činjenica je, također, da su u BIH nacionalni specijalitet, a brendirani su sarajevski, banjalučki, travnički i šiš-ćevap. Zajedničko im je da se ni u jednoj od kombinacija ne rabi svinjsko meso kao sastojak. U najboljoj varijanti, onoj sarajevskog, ćevapi se služe i krušnoj lepinji koja se kratko preprži, prethodno prelivena posebnim umakom, koji je uglavnom tajna, isto kao smjesa dobrih ćevapa i u susjednoj se državi prenosi s generacijama. Jedino što znamo je da u njoj ima goveđe masti odnosno loja, a fore sa sodom bikarbonom i malo mineralne nisu loše, ali su novijeg datuma.

Sastojci:

400 g mljevene govedine
300 g mljevene janjetine
1 žličica papara
1 žličica mljevene crvene paprike
1 dl gazirane mineralne vode
1 žličica sode bikarbone
100 g mliječnog namaza
100 g kajmaka
4 česna bijelog luka
1 žlica usitnjenog peršina
1 žlica soli
sol, papar

Način priprave:

Tajna dobrog ćevapa nije, dakle, samo u smjesi, već i lepinji, pa i posluživanju. Na zagrebačkim tržnicama i u trgovinama ovih dana ima mladog luka (cijena mu je po kilogramu veća nego, primjerice, svinjetine ili piletine, ali koga briga za to, ako je dobar). Umjesto običnog luka rabite bijelo zelenu inačice popularnog priloga uz ovo jelo. Vjerujte, nećete pogriješiti. Da bi doživljaj bilo kompletan, dodajte nešto nešto sirasto poput mliječnog namaza ili, za one malo odvažnije serviratjte malo, a za najhrabrije kačkavalj (i njega se može, uz malo truda pronaći na policama bolje opremljenih supermarketa. Inovacija je i ajvar kao prilog, a posljednjih se godina udomaćilo i sveprisutno vrhnje. A može i sve skupa, samo po malo. Ćevapi kao brunch zalogajčići, svaki drukčiji!