GASTRO: Čupavci nisu jedini, napravite kokosovu tortu s čokoladom i agava sirupom!

2021-02-25-gastro-torta-od-kokosa foto: Nikolina Badrov

Kokos, plod kokosove palme, koja inače stiže s obala i otoka Tihog i Indijskog oceana, sjajna je stvar. On suvremenom čovjeku služi i kao hrana, i kao piće, kao odjeća, građevinski materijal i sirovina za mnoge proizvode suvremene industrije. Nas, naravno, zanimaju samo njegova gastronomska svojstva, jer ga posljednjih godina sve češće nalazimo i u našoj kuhinji.

Uz razne kolačiće s kokosom uz dodatak čokolade, marmelade ili orašastih plodova, ipak radi svoje jednostavnosti biskvitni čupavci s čokoladom ostaju pri samom vrhu kolača s kokosom koji se konzumiraju. No, kako uz njih Rafaelo kuglice ne bi bile jedino što od kokosa konzumiramo, predlažemo da napravite pravu čokoladnu tortu – od kokosa! I to je moguće!

Sastojci za tijesto:

250 g margarina
250 g kokosova brašna (brašno, ne mrvice)
200 g šećera
100 ml zobenog mlijeka

Sastojci za kremu:

400 ml kokosova mlijeka
150 g čokolade za kuhanje
1 žlica agavina sirupa

Način priprave:

Umijesiti tijesto i utisnuti ga u kalup. Peći dvadesetak minuta na 180 °C. Električnim mikserom umutiti kokosovo mlijeko u glatku kremu zajedno s agavinim sirupom i dodati otopljenu čokoladu. Preliti po pečenom tijestu i ostaviti u hladnjaku da se krema stisne. Ukrasiti prema želji.

Gastro
Hrvatska