GASTRO: Za nedjeljni ručak – teleća koljenica s povrćem iz pećnice, ista kao i ispod peke!

2021-03-06-gastro-teleća-koljenica

Teleća koljenica je jelo koje, zbog dugotrajnosti pečenja, obradnom u odgovarajućoj posudi i u pećnici, može ispasti jednako dobra kao da je meso ispečeno ispod prave peke, odnosno žara. Prva je caka u posudi. Ako doma imate ogromne glinene ili emajlirane posude s poklopcima koje veličinom jedva stanu u pećnicu, to je pravi izbor. Ili velika vatrostalna posuda kojoj od alufolije napravite poklopac i dobro sve zatvorite. Tajna pečenja ispod peke je da se meso, isto kao i ostali sastojci dugo kuhaju u vlastitoj pari, zato je nužno da bilo koja kombinacija poklopca ili aluminijske folija dobro “dihta”. Druga je “caka” da meso u prethodno zagrijanoj pećnici, dakako premazano umakom koje ste prethodno sačinili, prvo zatvorite na jačoj temperaturi, čime će meso dobiti finu koricu, a tek onda dodate povrće i sve zajedno dugotrajno kuhate u zatvorenoj posudi, barem sat i pol, čime će se parom prožeti mirisi, okusi i sokovi mesa i dodanog povrća.

Sastojci:

1 kom teleća koljenica
1 žličica češnjaka u granulama
1 žličica mažurana
1 žličica mljevene crvene paprike
1 kom crvenog luka luka
150 g celera
150 g mrkve
1,5 dl mesnog temeljca
1 žlica usitnjenog peršina
1,5 dl bijelog suhog vina
3 žlice maslinova ulja
sol, papapr

Način priprave:

U električnu sjeckalicu staviti češnjak u granulama, namrvljeni sušeni mažuran, mljevenu slatku papriku, papar i 1 dcl maslinovog ulja pa sve zajedno dobro izraditi. Teleću koljenicu na nekoliko mjesta zarezati oštrim nožem, kako bi se presjekle žilice, da se tijekom pečenja ne skuplja. Zatim ju natrljati solju, premazati pripremljenim umakom i položiti je na sredinu vatrostalne posude za pečenje. Oko mesa poslagati na kockice narezan luk i korijen celera, zaliti dijelom mesnog temeljca i bijelog vina te sve zajedno staviti u pećnicu, zagrijanu na 150 stupnjeva i peći oko 1 sat ili na 130 sat i pol. Nakon toga, koljenicu ponovo premazati umakom, a ostatak od umaka preliti u posudu s krumpirom narezanim na ploške i mrkvom narezanom na četvrtine. Po potrebi začiniti solju i paprom, dodati još malo maslinovog ulja, dobro izmiješati sastojke pa ih posložiti oko mesa. Ponovo zaliti vinom i mesnim temeljcem te prekriti aluminijskom folijom, vratiti u pećnicu i sada peći na temperaturi od 200 stupnjeva, otprilike sat i pol. Poslužiti odmah uz sezonsku salatu.

Gastro
Hrvatska