GASTRO: Tortelini Carbonara – maštovit ručak u za tili čas, ali ne nauštrb kvalitete!

2021-02-24-gastro-Tortelini Carbonara

Tortellini su tjestenina u obliku prstena podrijetlom iz Italije, što nije sporno, ali gva grada – Bologna i Modena, veliki su rivali kad je riječ o izvornom podrijetlu ove popularne tjestenine. I jedni i drugi tvrde kako su upravo oni izmisli punjenu tjesteninu. Ipak, zajedničko im je da su oba grada u sjeverno-talijanskoj pokrajini Emilia Romagna. Tortelini se pune mješavinom mesa (svinjska lungić, sirovi pršut, mortadela) ili pak sirom (naravno, Parmigiano Reggiano), a posljednjih godina su u modi povrtni sa špinatom koji u kombinaciji sa sirom ricota daju jako ukusnu kombinaciju. Tortelinima jako odgovara jaje i muškatni oraščić, pa bez obzira na koju se verziju odluičili svakako ih dovršite u nekom od bujona (juhe). Gastro ikona su tortelini kuhani u juhi od od kopuna (in brodo di cappone).

Posljednjih godina na zagrebačkim tržnicama ima ih i svježih, što je za svaku pohvalu, a uz malo truda možete ih i sami napraviti. U ponudi prevladavaju industrijski pakirani, sušeni i zamrznuti ili smrznuti tortelini. Naravno, oni nisu fini kao domaći, ali omogućuju brzinski ručak, ipak, solidnog kulinarskog standarda. Osobito ako se potrudite ili, jednostavno budete maštoviti kod pripreme umaka.

Sastojci:

500 g tortelina (po izboru)
150 glavica dimljene šunke
2 dl kiselog vrhnja
2 kom jaja
40 g ribanog suhog sira
1 žličica muškatnog orašćića
1 žlica narezanog lista peršina
sol, papar

Način priprave:

Pakiranje gotovih tortellina skuhati prema uputi na omotu pa ih procijediti. Na manjoj količini ulja popržiti 15 dkg sitno nasjeckane šunke. Poprženoj šunki umiješati kuhane tortelline i maknuti s vatre. Posebno izmiješati 2 dcl kiselog vrhnja i 2 jaja, začiniti solju pa preliti preko tortellina i šunke. Sve zajedno dobro promiješati, vratiti na vatru i lagano pirjati još nekoliko minuta. Gotovo jelo posipati naribanim parmezanom i nasjeckanim peršinovim listom. Salata – rikula ili zelena. Nema greške!

Gastro
Hrvatska