recept

2021-08-23-gastro-piletina-riža

GASTRO: Rižoto s piletinom, uživajte u kremastim zalogajima punih okusa!

Rižoto je talijansko jelo načinjeno od riže i priloga. Na vrelom ulju, maslacu ili masti poprži se riža, a zatim se dodaju prilozi. Obično

2021-08-22-gastro-pavlova

GASTRO: Pavlova, savršen kolač i idealno osvježenje za vruće ljetne dane!

Ana Pavlova bila je ruska balerina, velika zvijezda svog vremena, rođena krajem 19. stoljeća imala je globalnu karijeru do 1931., kad je...

2021-08-20-gastro-srdela-kraljica-mora

GASTRO: Doznajte zašto je srdela najpopularnija i najbolja jadranska riba!

Srdela (lat. Sardina pilchardus) je morska riba iz porodice haringi (Clupeidae). U Hrvatskoj je još poznata kao sardina, srđela, šardela, a...

2021-08-19-gastro-paprike-s-krumpirom

GASTRO: Popularne filane paprike napunite krumpirom umjesto rižom!

S razlogom se kaže da punjene paprike “mirišu na ljeto”, jer paprika je jedan od prirodnih pojačivača okusa, tako da kad zamiriše čitava...

2021-08-17-gastro-pečena-paprika

GASTRO: Pečena paprika – najbolja paprika, osobito s bijelim lukom!

Hrvatska kulinarija puno duguje utjecajima i sa istoka i zapada. Mnoga jela hrvatske nacionalne kuhinje vuku svoje podrijetlo iz talijanske...

2021-08-16-gastro-Alfredo-pasta

GASTRO: Alfredo pasta, fenomenalan izbor za vrhunsko jelo pripremljeno u 20 minuta!

Alfredo pasta je uvijek dobro rješenje kad trebate brzo spraviti jelo, ali da ono u svojoj konačnoj izvedbi, ipak bude “nešto više” od pukog

2021-08-13-gastro-pečena-paprika-inćuni

GASTRO: Petak je dan za ribu – pečene paprike s mariniranim inćunima!

Inćun (lat. Engraulis encrasicolus) ili europski inćun je jedna od najvažnijih riba u prehrambenom lancu našeg mora. Kod nas se naziva još...

2021-08-12-gastro-rolice-povrće

GASTRO: Rolice s mladim sirom, šunkom i povrćem, dobro ohlađene – savršeno jelo za vrući dan!

Brzinski zalogajčići od lisnatog tijesta idealna su opcija za vruće ljetne dane. Dovoljno je samo razvući lisnato tijesto, smutiti nadjev u...

2021-08-11-gastro-creme-borulee

GASTRO: Creme brulee, jednostavna slastica koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Na prvi pogled slastica krem brulee čini se jednostavnim: ima kratki popis sastojaka i može se napraviti u nekoliko koraka. Ispod površine...

2021-08-10-gastro-sladoled-pistacio

GASTRO: Rashladite se uz sladoled od pistacija iz kućne radinosti!

Pistacija ili latinski prstacia vera је orašasto voće, poznato u ljudskoj prehrani još od doba paleolitika, a u suvremenoj gastronomiji se...

2021-08-08-gastro-patlidžan-feta

GASTRO: Rolice od patlidžana i feta sira – savršeni zalogaji koji se brzo i jednostavno pripremaju!

Sir od ovčjeg i kozjeg mlijeka uobičajen je u istočnom Mediteranu od davnina. U Grčkoj najranija dokumentirana referenca o proizvodnji sira...

2021-08-07-gastro-roštilj-pljeskavica

GASTRO: Danas roštiljamo – sve tajne dobre pljeskavice sa žara!

Isto kao kod pripreme ćevapa, tajna dobre pljeskavice na žaropeku je, u stvari, da tajne nema. Izvedba ovisi o izboru mesa, čija je...

2021-08-05-gastro-teletina-peka

GASTRO: Teletina i svinjetina s krumpirom ispod peke – dobra kombinacija za blagdanski stol!

Peku, isto kao roštilj ili gradele, često u svakodnevnom govoru pojmovno miješamo kao jelo, hranu, što ne razlikujemo od oruđa i dodataka...

2021-08-03-gastro-dressing

GASTRO: Tri ultimativna preljeva s krastavcima koji će koji će od svake salate napraviti gastronomski doživljaj!

U engleskome se kulinarskome nazivlju riječju dressing označuje preljev koji se dodaje hrani, najčešće salatama. To je najčešće ulje i ocat...

2021-08-02-gastro-špageti-4-vrste sira

GASTRO: Špageti na mlijeku i s četiri vrste sira. Kremasti okusi za pamćenje!

Špageti su duga tanka, čvrsta, cilindrična tjestenina. To je glavna namirnica tradicionalne talijanske kuhinje, dobivaju se od brašna...

2021-08-01-gastro-hladni-kolač-breskva

GASTRO: Hladni kolač od bresaka – savršeno ljetno osvježenje!

Jeste li znali da su breskve biljka koja pripada porodici ruža? Kao voćka je sjajna, naravno, svježa, a u kolačima, osobito onim ljetnim,...

2021-07-31-gastro-tajna-ćevapa

GASTRO: Tajna ćevapa je u izboru i odležavanju mesa, loju i još jednom sastojku!

Tajna dobrog ćevapa je, u stvari, činjenica da tajne – nema. Jer, dobar ćevap ovisi o sastojcima iz kojih je sačinjen, kao i pripremi

2021-07-30-gastro-kozice-u-tempuri

GASTRO: Petak je dan za morske plodove – škampi ili kozice u tempuri, “teška” egzotika!

Premda se oko toga je li omotač od tijesta oko finog mesa škampa, u stvari, gastronomski gledano, svetogrđe, specifičan način pohanja ovih...

2021-07-29-gastro-pasta-sušene-rajčice

GASTRO: Pasta sa sušenim rajčicama, esencijalni okusi sunca i mora za 15 minuta!

Jednostavna domaća tjestenina od sušene rajčice sa špagetima, maslinovim uljem, češnjakom i sušene rajčice esencija je talijanske kuhinje...

2021-07-28-gastro-povijest-krumpir

GASTRO: Doznajte zašto je krumpir “uzvišena biljka”, kako je spasio Europu i tko ga je donio u Hrvatsku!

Zna se točno dan kad je krumipr iz Amerike stigao u Europu.- Taj fatntastični gomolj ima veliku ulogu u povijesti Starog kontinenta. Bilo je

2021-07-27-gastro-penna-carbonara

GASTRO: Penna carbonara je savršena kombinacija magije i tijesta. Provjerite zašto!

Penne je jedan od rijetkih oblika tjestenine s određenim datumom rođenja, Naime, 1865. godine Giovanni Battista Capurro, proizvođač...