Zbog kože, koja je puna masti i prepuna sjajnih okusa nakon pečenja, piletina na roštilju nije nimalo laka kulinarska disciplina. Korica...
Banana je ime roda zeljastih biljaka i ekonomski važne vrste (Musa sapientium) iz porodice Musaceae, kao i ime za plod ovih biljaka koji...
Tortellini, talijanska tjestenina punjena različitim nadjevima, od pršuta, čuvenog riccota sira, sa gljivama ili pak špinatom, uglavnom, su...
Povijest palačinke je ujedno i povijest kruha, odnosno žitarica od kojih se spravlja tijesto čije je oblikovanje svedeno na esencijalne...
Kad se na roštilju pripremaju ražnjići od povrća, osobito kad se miješaju s mesom, najveći je problem tempiranje vremena pečenja jer mesu...
Grah i grahorice su oduvijek pratle čovjekovu prehranu. U pradavno doba Kinezi su imali svoju varijantu graha, kojeg su spravljali,...
Somun ili lepinja (u upotrebi su još i izrazi kao pitica, hljepčić, lepina ili kruščić, sve listom deminutivi) je krušna izrađevina koja se...
Rižoto je talijansko jelo načinjeno od riže i priloga. Na vrelom ulju, maslacu ili masti poprži se riža, a zatim se dodaju prilozi. Obično
Ana Pavlova bila je ruska balerina, velika zvijezda svog vremena, rođena krajem 19. stoljeća imala je globalnu karijeru do 1931., kad je...
Srdela (lat. Sardina pilchardus) je morska riba iz porodice haringi (Clupeidae). U Hrvatskoj je još poznata kao sardina, srđela, šardela, a...
S razlogom se kaže da punjene paprike “mirišu na ljeto”, jer paprika je jedan od prirodnih pojačivača okusa, tako da kad zamiriše čitava...
Hrvatska kulinarija puno duguje utjecajima i sa istoka i zapada. Mnoga jela hrvatske nacionalne kuhinje vuku svoje podrijetlo iz talijanske...
Alfredo pasta je uvijek dobro rješenje kad trebate brzo spraviti jelo, ali da ono u svojoj konačnoj izvedbi, ipak bude “nešto više” od pukog
Inćun (lat. Engraulis encrasicolus) ili europski inćun je jedna od najvažnijih riba u prehrambenom lancu našeg mora. Kod nas se naziva još...
Brzinski zalogajčići od lisnatog tijesta idealna su opcija za vruće ljetne dane. Dovoljno je samo razvući lisnato tijesto, smutiti nadjev u...
Na prvi pogled slastica krem brulee čini se jednostavnim: ima kratki popis sastojaka i može se napraviti u nekoliko koraka. Ispod površine...
Pistacija ili latinski prstacia vera је orašasto voće, poznato u ljudskoj prehrani još od doba paleolitika, a u suvremenoj gastronomiji se...
Sir od ovčjeg i kozjeg mlijeka uobičajen je u istočnom Mediteranu od davnina. U Grčkoj najranija dokumentirana referenca o proizvodnji sira...
Isto kao kod pripreme ćevapa, tajna dobre pljeskavice na žaropeku je, u stvari, da tajne nema. Izvedba ovisi o izboru mesa, čija je...
Peku, isto kao roštilj ili gradele, često u svakodnevnom govoru pojmovno miješamo kao jelo, hranu, što ne razlikujemo od oruđa i dodataka...
U engleskome se kulinarskome nazivlju riječju dressing označuje preljev koji se dodaje hrani, najčešće salatama. To je najčešće ulje i ocat...