recept

2021-10-22-gastro-riblji-gulaš

GASTRO: Petak je dan za ribu – napravite gulaš s morskim plodovima!

Riblji gulaš generički je naziv za varivo s bazom ili sastojcima hrane od ribe ili plodova mora. Nikako ga ne valja brkati s fi

2021-10-24-gastro-DESERT-torta-od-naranče

DESERTI: Čokoladnu tortu s narančama preinačite u kolač s mandarinama!

Torta od naranče nije jaffa torta, premda je mnogi miješaju. Jaffa torta se pravi s Jaffa keksima, industrijskim kolačima koji su McVitie i...

2021-10-09-gastro-MIX-piletina-piva

GASTRO: Piletina s pivom, može na roštilju, ali i u pećnici. Sočno i ukusno!

Pečenje pileta u isparavajućem dimu pivaposeban je događaj za svaki roštilj. To je recept bez kojeg ne možete biti roštilj majstor (ili...

2021-10-29-gastro-RIBA-pohane srdele

GASTRO: Petkom riba – pohana srdela s ribanim sirom, najbolje, parmezanom!

Srdela se s razlogom smatra kraljicom riba, premda je imenuju i siromaškom bibom, barem je tako bilo u davna vremena. Ona je plava ribe

2021-10-02-gastro-MIX-bolonjez-palenta

GASTRO MIX: Bolonjez ostaje isti, ali zamijenite tijesto s krumpirom ili palentom!

Bolonjez umak najčešća je varijanta pripreme tjestenine kod nas. Ako vam je pomalo dosadila, a ipak obožavate tu kombinaciju mesa,...

2021-09-14-gastro-HR-roge

GASTRO: Paprike roge su u zenitu. Iskoristite to i napravite savršenu salatu ili zimnicu!

Jeste li znali da je riječ “paprika” u mnogim jezicima svijeta, počevši od velikih kao ruski, njemački i francuski, pa do “malih” kao što

ragu od povrća

GASTRO: Ragu ne mora biti samo od mesa. Pokušajte s povrćem!

Premda je meso prva asocijacija kad se spomene ragu, pa tako ga razlikujemo prema vrsti mesa kao dominantne sastavnice, pa poznajemo...

2021-09-18-gastro-teleća-koljenica-povrće

GASTRO: Teleća koljenica s vrhnjem i vinom – izbor za ručak kod kojeg ne možete pogriješiti!

Teletina pripada crvenom mesu, ali je najzdravija. Narodna tradicija tvrdi kako se davala bolesnicima kako bi ih izlječili. Ima svijetlo...

2021-08-29-gastro-jon-kocke

GASTRO: Izrada kreme za kolače je prava pokora. Otkivamo vam malu tajnu uspješnog kolača!

Jon šnite su klasičan desert u kojemu će gotovi proizvodi poput pudinga ili pak petit keksa, umjesto omraženih gotovih namirnica...

2021-08-18-gastro-pita-od-starog-kruha

GASTRO: Pita od starog kruha ili novi život odbačene namirnice!

Oduvijek je vrijedilo pravilo da se iz kuhinje ništa ne baca, osobito kruh. No, odrediti količinu kruha koju će kućanstvo konzumirati,...

2021-06-28-gastro-uštipci-karfiol

GASTRO: Uštipci od cvjetače, “zamaskirano” hrskavo povrće – zdravlje na tanjuru!

Karfiol ili cvjetača, daleki rođak kupusa, jedna je od omiljenih namirnica nutricionista. Zanimljivo, cvjetača je pouzdan dobar izvor...

2021-04-15-gastro-qiuche-poriluk

GASTRO: Quiche s porilukom, pancetom i sirom. Može i okruglo ili kockasto!

Quiche je jelo koje spravljamo u pećnici, a karakterizira ga kora od tijesta i nadjev od jaja, mlijeka ili/i vrhnja. Može se napraviti s

2021-04-15-gastro-ljuti-čobanac

GASTRO: Ljuti slavonski čobanac ne mora biti jako žestok da bi bio ukusan. Bez feferona može, ali paprika je obvezna!

Slavonski čobanac, nikako čorbanac, blizak je rođak mađarskom gulašu, ali je ipak autohtono hrvatsko jelo. S mađarskim korijenima veže ga...

2021-03-14-gastro-teletina-šnicla

GASTRO: Pirjana teletina ili kako složiti ukusan, obilan i sočan mesni obrok s manje od 500 kalorija?

Teletina je crveno meso. Ima svijetlo ružičastu ili ružičastu, sjajnu boju i prepoznatljiv, blago kiselkast miris. Najbolji komadi mesa...

2021-03-11-gastro-proljetno-varivo

GASTRO: Varivo, ćušpajz, cušpajz, čorba, maništra? Samo da je žlicom, nakon proteinskih blagdana!

Hrvatska gastronomija, osobito ona daleko od kuhinje i vatre i namirnica, ona kavanska, formumaška i internetska, obiluje glupostima, što...

2021-03-18-gastro-lazanje

GASTRO: Lazanje, klasične s mesom i bešamelom. Realno, tko im može odoliti?

Lazanje su vrsta su široke, ravne tjestenine i one su možda jedna od najstarijih vrsta tjestenine. U kolokvijalnom govoru one su talijansko...

2021-04-03-gastro-šunka-u-kruhu

GASTRO: Kuhana šunka je nezaobilazna za uskršnji objed. Šunka u kruhu!

Šunka, tvrdo kuhana jaja i mladi luk neizostavne su temeljene sastavnice uskršnjeg doručka. Sve ostalo, razni namazi, suho meso ovo ili...

2021-03-30-gastro-pohane-palačinke

GASTRO: Pohane palačinke s umakom od šampinjona. Jednostavno, brzo i ukusno!

Palačinke svi vole u slatkim, ali s godinama sve više i slanim varijantama. Glede smjese, svatko ima neku svoju tajnu koju ne želi dijeliti

2021-03-21-gastro-zagrebački-kosani-odrezak

GASTRO: Zagrebački kosani odrezak – formula je jedan naprema tri, u korist svinjetine!

Faširanci ili polpete popularno je meso koje se u agrameskim domaćinstvima udomaćilo uz variva (čuveni su faširanci s keljom), no kako ih...

2021-02-04-gastro-sroganoff-govedina

GASTRO: Biftek Stroganoff je goveđi gulaš kojemu par sastojaka daje aristokratski ukus

Iza pompozna naziv bifteka Stroganoff, nedvojbeno jedan u nizu značajnijih ruskih priloga svjetskoj gastronomiji, krije se ime Pavela...

Created with GIMP

GASTRO: Srneći gulaš na lovački način ili divljač slatkog okusa. Pravi užitak za nepce!

Kao biće, živi stvor, čovjek je svežder, ali i mesožder što znači da se hrani namirnicama biljnog podrijetla, ali i jede meso. I to