GASTRO: Ljuti slavonski čobanac ne mora biti jako žestok da bi bio ukusan. Bez feferona može, ali paprika je obvezna!

Slavonski čobanac, nikako čorbanac, blizak je rođak mađarskom gulašu, ali je ipak autohtono hrvatsko jelo. S mađarskim korijenima veže ga obilata uporaba ljute mljevene paprike, no kod nas se standardno spravlja od barem tri vrste mesa, a nije ništa neobično da ponekad u lonac zaluta i pokoji komad mesa od divljači, što je i očekivano, jer riječ je o jelu koje se dugo kuha. Čobanac se mora dugo krčkati na vatri da bi bio dobar. Uz to, znalci će mu, ukoliko ima mjesta i spravlja se u pravom kotliću na otvorenom ponekad i dodati svinjsku nogicu, što podiže teksturu konačne izvedbe jela.

Glede paprike, osobito ljute, uvijek oprezno, jer ako pretjerate eventualnim spašavanjem doljevanjem vode, samo možete upropastiti jelo. Više krumpira može malo spasiti jelo, ali ni to nije opcija. Uostalom, i kombinacija sa slatkom crvenom paprikom i vrlo malo ljute, bez feferona, može, također, biti itekako uspješna. Jer, čobanac ne mora biti jako žestok da bi bio ukusan.

Sastojci:

400 g svinjetine
200 g teletine
200 g junetine
300 g krumpira
1 glavica crvenog luka
2 žlice koncentrata rajčice (iz tube)
3 česena češnjaka
1 kom ljuti feferon
2 kom lovorov list
1 žličica ljute mljevene paprike
1,5 dl suhog bijelog vina
1 žličica škrobnog brašna
sol, papar

Način priprave:

Na ulju kratko popržiti nasjeckani luk. Smanjiti vatru, umiješati mljevenu ljutu papriku pa dodati 1 dcl tople vode. Zatim dodati meso narezano na kocke, lovorov list, koncentrat rajčice, nasjeckani češnjak i ljuti feferon. Lagano promiješati te pirjati podlijevajući vodom. Vode u posudi mora biti toliko da pokriva sve sastojke. Kad meso gotovo omekša, dodati krumpir narezan na kocke pa sve zajedno kuhati još oko 15 minuta. Na kraju kuhanja umiješati škrobno brašno razmućeno s bijelim vinom. Jelo lagano promiješati, pustiti da provrije i odmah poslužiti. Slavonski čobanac je vrlo ljuto jelo, tako da se može pripremati i s manjom količinom ljute mljevene paprike i bez ljutog feferona.