DESERTI: Čokoladnu tortu s narančama preinačite u kolač s mandarinama!

2021-10-24-gastro-DESERT-torta-od-naranče

Torta od naranče nije jaffa torta, premda je mnogi miješaju. Jaffa torta se pravi s Jaffa keksima, industrijskim kolačima koji su McVitie i Price izmislili u Velikoj Britaniji 1927. godine i nazvali po glavom sastojku – narančama iz Jaffe. Zatjedničko im je da imaju biskvit podlogu, sloj džema s okusom naranče i premaz od čokolade.

Ovih je dana vrhunac sezone mandarina, osobito od onih iz Doline Neretve, pa iskoristiti to i zamijeniti naranču domaćom mandarinom, čini se pametnom odlukom. Posao je malo pipkaviji, naročito oko čišćenja, jer kod mandarine morate očistiti sve bijele žilice, koje bi kolaču, u konačnoj izvedbi, mogle dati pomalo gorkast okus.

 

Sastojci :

1 kg naranči ili mandarina
250 g maslaca
300 g šećera
4 kom jaja
1 dl čvrstog jogurta
300 g glatkog brašna
14 g praška za pecivo
100 g šećera u prahu
6 listića želatine
1,8 dl slatkog vrhnja
100 g tamne čokolade
200 g mliječne čokolade
150 g džema od marelica
sol, papar

 

Način priprave:

Prvo napravite žele. Namastite maslacem okrugli kalup za torte promjera 20 cm i obložite prozirnom folijom Uklonite koricu sa 4 naranče i ostavite sa strane za tortu. Sok od naranče i šećer sipajte u lonac i lagano zagrijte da se šećer otopi. U međuvremenu listove želatine namočite u hladnoj vodi nekoliko minuta dok ne omekšaju. Izvadite želatinu iz vode, istisnite sav višak i dodajte u topli sok od naranče, miješajte dok se želatina ne otopi. Ulijte tekućinu u obložen kalup za torte i ohladite najmanje 4 sata ili najbolje preko noći.

Za izradu biskvita pjenasto umutite jaja i šećer u prahu, sokom i naribanom koricom naranči. Zatim pripremite snijeg od bjelanjaka i brašna. Kalup za pečenje biskvita premažite maslacem, i malo pobrašnite te ulijte smjesu za biskvit. Ispecite biskvit u prethodno ugrijanoj pećnici. Ohladite ga i prerežite na pola.

Za kraj ostaje glazura od čokolade. Zagrijte vrhnje u maloj tavi dok ne postane vruće. Stavite čokoladu u manju zdjelu i prelijte vrhnjem, ostavite desetak minuta, pa dobro promiješajte – treba vam ostati glatki čokoladni umak. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi i malo zgusne. Možete ga staviti u hladnjak da to ubrzate, ali pripazite jer će se brzo stegnuti.

Kako biste sastavili tortu, stavite je na stalak za torte i obrežite gornji dio kako biste dobili ravnu površinu. Zagrijte džem od marelicadok ne postane malo tekućina. Stavite ga na vrha torte, zatim izvucite žele od naranče iz kalupa i stavite na vrh. Paletnim nožem zavijte čokoladnu glazuru preko želea od narančepustite da malo procuri niz stranice torte.

Gastro
Hrvatska