GASTRO: Quiche s porilukom, pancetom i sirom. Može i okruglo ili kockasto!

2021-04-15-gastro-qiuche-poriluk

Quiche je jelo koje spravljamo u pećnici, a karakterizira ga kora od tijesta i nadjev od jaja, mlijeka ili/i vrhnja. Može se napraviti s povrćem, mesom i plodovima mora. U globalnu gastronomiju ulazi u 19. stoljeću dok se u pojedinim dijelovima Francuske spravljao još od kasnog srednjovjekovlja. Povijesno gledano, u kontinentalnoj kuhinji povezana je s njemačkim Kuchenom što znači “kolač” ili “tart”.

Quiche se smatra francuskim jelom. Ipak, upotreba jaja i vrhnja u pecivima prakticirala se u engleskoj kuhinji barem još u 14. stoljeću, a talijanska kuhinja barem u 13. stoljeću. Recepti za jaja i vrhnje pečeni u pecivu koje sadrže meso, ribu i voće spominju se Crustardes od mesa i Crustade u The Forme of Cury iz 14. stoljeća i u kuharicama iz 15. stoljeća, poput talijanske Libro de arte

Quiche lorraine, nazvan po francuskoj regiji Lorraine, popularna je varijanta koja je izvorno bila otvorena pita s jajima i vrhnjem. U zemljama engleskog govornog područja moderni pripravci jela obično uključuju zreli sir. Cheddar, posebna okusa i dobro topiv rabi se u britanskim inačicama, dok na kontinentu prevladavaju mnoge varijante quichea, koji koriste najrazličitije sastojke. Varijante se mogu imenovati opisno, često na francuskom, primjerice, quiche au fromage (quiche sa sirom), quiche aux champignons (quiche sa gljivama) ili konvencionalno, florentinski ( sa špinatom) i prvansalski ( s rajčicom).

Kako sastojke stavljamo u protvanj ili zdjelu za pečenju, konačan oblik svakog quichea ovisi o izboru posude. Dakle, može i okruglo, pravokutno ili kockasto!

Sastojci:

300 g glatkog brašna
80 g maslaca
2 dl kiselog vrhnja
300 g krumpira
250 g porikuka
150 g suhe slanine (panceta)
4 kom jaja
100 sira gauda
1,5 dl slatkog vrhnja
1 žličica majčine dušice
1 žlica mješavine začina
sol, papar

Način priprave:

Očišćeni poriluk prerezati uzdužno, prokuhati malo u slanoj vodi da omekša pa ga procijediti i narezati na kolutiće. Od brašna, maslaca, kiselog vrhnja, jednog jajeta i soli umijesiti glatko tijesto. Ostaviti ga u hladnjaku oko 1 sat. Nakon toga tijesto razvaljati u posudu promjera oko 20 cm, tako da i rubovi tijesta oblože stijenke posude. Vilicom nabosti tijesto. Na tijesto najprije posipati nasjeckani poriluk, a zatim sitne kockice suhe slanine, naribani sir, te staviti u zagrijanu pećnicu da se malo prosuši. Nakon toga, preko pite preliti smjesu od 3 umućena jaja, slatkog vrhnja (netučeno), soli, papra i Vegete. Po površini se može posipati još malo poriluka. Peći oko 30 minuta dok ne porumeni.

Gastro
Hrvatska