Srdela (lat. Sardina pilchardus) je morska riba iz porodice haringi (Clupeidae). U Hrvatskoj je još poznata kao sardina, srđela, šardela, a...
S razlogom se kaže da punjene paprike “mirišu na ljeto”, jer paprika je jedan od prirodnih pojačivača okusa, tako da kad zamiriše čitava...
Hrvatska kulinarija puno duguje utjecajima i sa istoka i zapada. Mnoga jela hrvatske nacionalne kuhinje vuku svoje podrijetlo iz talijanske...
Inćun (lat. Engraulis encrasicolus) ili europski inćun je jedna od najvažnijih riba u prehrambenom lancu našeg mora. Kod nas se naziva još...
Jedan od klasičnih recepata za tjesteninu našeg doba, tjestenina primavera, u kojoj nema mesa a prevladavaju okusi povrća, ali ne nedostaje...
Sir od ovčjeg i kozjeg mlijeka uobičajen je u istočnom Mediteranu od davnina. U Grčkoj najranija dokumentirana referenca o proizvodnji sira...
Isto kao kod pripreme ćevapa, tajna dobre pljeskavice na žaropeku je, u stvari, da tajne nema. Izvedba ovisi o izboru mesa, čija je...
U engleskome se kulinarskome nazivlju riječju dressing označuje preljev koji se dodaje hrani, najčešće salatama. To je najčešće ulje i ocat...
Jeste li znali da su breskve biljka koja pripada porodici ruža? Kao voćka je sjajna, naravno, svježa, a u kolačima, osobito onim ljetnim,...
Tajna dobrog ćevapa je, u stvari, činjenica da tajne – nema. Jer, dobar ćevap ovisi o sastojcima iz kojih je sačinjen, kao i pripremi
Penne je jedan od rijetkih oblika tjestenine s određenim datumom rođenja, Naime, 1865. godine Giovanni Battista Capurro, proizvođač...
Kruh od banane najčešće pravimo kad ne zamo što ćemo s prezrelim bananama, da se ne bace, no banane s orasima i smeđim šećerom
Pileća parmigiana ili pileći parmezan (talijanski pollo alla parmigiana) jelo je koje se sastoji od pohanih pilećih prsa prekrivenih umakom...
Kad je talijanska pizza pokorila svijet, a bilo je to nakon Drugog svjetskog rata, pojavile su se mnogobrojne inačice koje su ubacujući...
Lignja je morska životinja koja spada u razred glavonožaca, a u Hrvatskoj je najčešća europska lignja iz porodice Loliginidae, obična...
Umjesto klasičnog sladoleda koji je, osobito u svojim industrijskim inačicama, redovito i kalorijska bomba, napravite fini kremasti...
Lubenica je raskošno voće koje osvježava tijelo, umiruje nepce i jedna je od najboljih ljetnih voćki, koje sadrži niz fantastičnih...
Focaccia je ravni talijanski kruh pečen u pećnici, stilom i izvedbom, sliče teksturi kao tijesto za pizzu, pa se ponekad imenuje pizza...
Ostalo mesa od vikenda? Dan, dva će izdržati u hladnjaku i onda ćete ga baciti? Ne činite to, jer s malo mašte možete sačiniti
Ekler je slastica izrađena od kuhanog tijesta, napunjenog kremom i prelivenog čokoladnom glazurom. Tijesto je isto kao i za profiterol, kod...
Lakonski odgovor na pitanje iz naslova ovoga članka bi bio: vrlo jednostavno, ako je konzerva od kile! Ipak, nije tako, za kompletan obrok...