glavna jela

2021-10-22-gastro-riblji-gulaš

GASTRO: Petak je dan za ribu – napravite gulaš s morskim plodovima!

Riblji gulaš generički je naziv za varivo s bazom ili sastojcima hrane od ribe ili plodova mora. Nikako ga ne valja brkati s fi

2021-09-18-gastro-teleća-koljenica-povrće

GASTRO: Teleća koljenica s vrhnjem i vinom – izbor za ručak kod kojeg ne možete pogriješiti!

Teletina pripada crvenom mesu, ali je najzdravija. Narodna tradicija tvrdi kako se davala bolesnicima kako bi ih izlječili. Ima svijetlo ru...

2021-08-18-gastro-pita-od-starog-kruha

GASTRO: Pita od starog kruha ili novi život odbačene namirnice!

Oduvijek je vrijedilo pravilo da se iz kuhinje ništa ne baca, osobito kruh. No, odrediti količinu kruha koju će kućanstvo konzumirati, osobito...

2021-12-15-gastro-VARIVO-leća

GASTRO: Varivo s lećom – brzo, jednostavno i nadasve – zdravo!

Povrtna ili jestiva leća jednogodišnja je biljka iz porodice mahunarki, porijeklom s Bliskog istoka. Uzgaja se zbog jestivog sjemena koje...

2021-09-01-gastro-bolonjez-okruglice

GASTRO: I brzo mora biti ukusno – mesne okruglice s domaćom tjesteninom!

Špageti su tjestenina tankog i podužeg oblika, otprilike 2 mm debljine a 30 cm dugačke u nekuhanom stanju. Špageti se uglavnom prodaju u...

2021-11-10-gastro-CRO-zapečeni-krumpir

GASTRO: Zapečeni krumpir sa sirom i pancetom – izvrsno, ukusno i brzo!

Osnova ovog jela je je krumpir, a druga temeljna namirnica sir gauda koji je idealna zbog svoje kremaste strukture i okusa, a dodatak kobasice...

2021-11-09-gastro-W-brokoli-piletina-riža

GASTRO: Brokula s pilećim prsima i rižom. I to je moguće – obilan obrok s puno zdravlja i malo kalorija!

Brokula (Brassica oleracea var. italica) je jestiva zelena biljka iz obitelji kupusnjača, čija se velika cvjetna glavica, stabljika i mali...

2021-10-30-gastro-MIX-piletina-đumbir

GASTRO GLOBUS: Tandoori piletina s đumbirom i mješavinom egzotičnih začina garam masala. Za prste polizati!

Tandoori piletina je jelo od piletine koje se priprema pečenjem piletine marinirane u jogurtu i začinima u tandooru, cilindričnoj glinenoj...

2021-10-23-gastro-slow cooking govedina

GASTRO: Bourguignon ili slow cooking govedina u crnom vinu. Dinstano i dobro!

Bourguignon je tradicionalno francusko jelo čiji su osnovni sastojci kuhana govedine u umaku od crvenog vina, s lukom, šampinjonima i pancetom...

2021-10-19-gastro-W-pasta-bundeva

GASTRO GLOBUS: Kremasta pasta s bundevom – novo lice kraljice jeseni!

U punoj sezoni bundeva, osim za savijače, juhe, džemove i ostala jela, bundeva je sjajna i u slanim glavnim jelima. Zato smo izabrali jedan...

2021-10-12-gastro-W-Arancini

GASTRO GLOBUS: Arancini ili punjene rižine okruglice, ljepota talijanske kuhinje bez tijesta. I to je moguće!

Arancini su talijanski specijalitet, a mi ih prevodimo kao rižine kuglice , obložene krušnim mrvicama i pržene u dubokom prženju. Danas...

2021-09-29-gastro-piletina-riža

GASTRO: Piletina s rižom i povrćem, šarolikost okusa u svega dvadesetak minuta!

Kad se odlučujete na rižoto s piletinom, najbolje je odabrati bijelo pileće meso jer je to savršen način da ga pripremite tako da ne

2021-09-17-gastro-fish-burger

GASTRO: Kad je petak dan za ribu, počastite se fish burgerom!

Hamburger se u originalu, naravno, radi od mljevenog goveđeg mesa. No, ako imate kulturu jedenja ribe baš petkom, nema razloga da se ne oku...

2021-09-16-gastro-svinjski-medaljoni

GASTRO: Svinjski medaljoni u moru voćnih okusa – od grožđa, do bresaka, jabuka i brusnica. Iznenađujuće ukusno!

Svinjetina nije uvijek sočna i ukusna, tako da puno toga ovisi o obradi mesa, načinu kuhanja i odabranom mesu. Za ovaj recept trebate uzeti...

2021-09-09-gastro-tofu-brokula

GASTRO: Panirani tofu s brokulom – bezmesna egzotika vulkanskog otočja Jave!

Tofu je prehrambeni proizvod dobiven zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku. Tehnika proizvodnje tofua jednim je dijelom slična proizvodnji...

2021-09-07-gastro-pašta-fažol

GASTRO: Pašta fažol ili zelena tjestenina s grahom, težačko jelo koje pršti energijom!

Pašta fažol ili grah sa tjesteninom još je jedno u nizu jela siromaške kuhinje koje je pronašlo svoj put do planetarne gastronomije. Sastavljeno...

2021-09-06-gastro-patlidžani-mozzarella

GASTRO: Pohani patlidžani s mozzarellom – brzo, jednostavno i, nadasve, ukusno!

Patlidžan (lat. Solanum melongena) ili balancana je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum. Areal rasprostranjenja ove vrste obuhvaća...

2021-09-04-gastro-roštilj-zabatak

GASTRO: Danas roštiljano pileće zabatke. Otkrivamo tajnu savršeno hrskave i ukusne korice!

Zbog kože, koja je puna masti i prepuna sjajnih okusa nakon pečenja, piletina na roštilju nije nimalo laka kulinarska disciplina. Korica...

2021-08-31-gastro-gratinirani-tortelini

GASTRO: Gratinirani tortelini, začudna tjestenina u punini okusa!

Tortellini, talijanska tjestenina punjena različitim nadjevima, od pršuta, čuvenog riccota sira, sa gljivama ili pak špinatom, uglavnom,...

2021-08-30-gastro-palačinke-piletina

GASTRO: Mistika sunca u zapečenim palačinkama punjenim puretinom!

Povijest palačinke je ujedno i povijest kruha, odnosno žitarica od kojih se spravlja tijesto čije je oblikovanje svedeno na esencijalne namirnice...

2021-08-26-gastro-crvena-juha-grah

GASTRO: Povratak jelima sa žlicom – grah na crveno s obiljem povrća!

Grah i grahorice su oduvijek pratle čovjekovu prehranu. U pradavno doba Kinezi su imali svoju varijantu graha, kojeg su spravljali, naravno...