GASTRO GLOBUS: Kremasta pasta s bundevom – novo lice kraljice jeseni!

U punoj sezoni bundeva, osim za savijače, juhe, džemove i ostala jela, bundeva je sjajna i u slanim glavnim jelima. Zato smo izabrali jedan od recepata talijanske gastronomije – kremasta tjestenina od bundeve. Kraljica jeseni će zablistati u novoj, kombinaciji, fine kremaste strukture i prepoznaljivih okusa jesenu u srazu s ljepotom mediteranske kuhinje.

 

Sastojci :

350 g tjestenine (makaroni)
3 žlice sira mascarpone
1 kom crveni luk
3 česena češnjaka (protisnuti)
500 g bundeve (oguljene) narezane
1,5 dl mlijeka
2 žlice pirea od rajčice
150 g sira ribanca (parmezana)
sol, papar

 

Način priprave:

Zagrijte ulje u velikoj tavi na laganoj i srednjoj vatri te pržite luk s malo soli dok ne omekša i postane proziran. Dodajte češnjak i pržite još minutu. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.

U međuvremenu kuhajte bundevu u posudi s kipućom slanom vodom 10-15 minuta dok ne omekša. Kad je gotova provjerite oprobanom tehnikom čačkalice i prumpira. Ocijedite i ulijte u blender ili upotrijebite ručni mikser. Dodajte mlijeko i lukom dok ne postane potpuno glatko, postupno dodavajući još mlijeka dok smjesa ne postane dovoljno gusta. Ulijte u veliku tavu s pireom od rajčice i mascarponeom i ostavite da se krčka na laganoj vatri, par minuta će biti dovoljno.

Tjesteninu skuhajte u velikoj tavi kipuće, posoljene vode prema uputama na pakiranju. Ocijedite, i ostavite šalicu vode u kojoj se tijesto kuhalo. Tjesteninu prelijte umakom od bundeve, parmezanom i po potrebi vodom. Začinite, promješajte i na vrh, po potrebi stavite još ribanog sira..