GASTRO: Varivo s lećom – brzo, jednostavno i nadasve – zdravo!

2021-12-15-gastro-VARIVO-leća

Povrtna ili jestiva leća jednogodišnja je biljka iz porodice mahunarki, porijeklom s Bliskog istoka. Uzgaja se zbog jestivog sjemena koje ima oblik leće. Koristi se za ljudsku prehranu još od razdoblja neolitika i jedna je od najranijih udomaćenih vrsta. Leća je povrće s najvećim udjelom bjelančevina poslije soje (26%). Postoje razne sorte leće, različite po boji sjemena – smeđa, žuta, crvenkasta, zelena i crna), no na tržištu prevladava smeđa leća

Glavna odlika variva leži u činjenici da se gotovo uvijek priprema od dostupnih sezonskih namirnica (povrća), a glavnu nutricionističku osnovu čini korjenasto povrće, a grahorice poput leće iz konzerve izvrstan su dodatak koji uvelike skraćuje vrijeme pripreme jela. Uz povrće, okus poboljšavamo s pancetom narezanom na kockice, kuhanom šunkom ili domaćom kobasicom, što nije imperativ.

Bogatstvo i energetsku vrijednost variva često se pojačava dodavanjem tjestenine, ječma, grahorica pa i riže. Povijesno gledano, današnji oblik variva vjekovni je pratitelj ljudske prehrane: od pradoba kad se ukrotila vatra i stvoreno ognjište pa do suvremenih kuhinja sa štednjacima prepunim elektronike – oduvijek se kuhalo voće. A kuhana su jela, vjerojato zato što se topla konzumiraju, ukusnija zimi. Probajte!

 

Sastojci

1 kom mrkva
1 kom poriluk
2 žlice pirea od rajčice
350 g leće
1 kom tikvica
¼ korjena celera
1 kom paprika
sol i svježe mljeveni papar
1 žlica crvene slatke paprike
1 žlica sojinog umaka
1 žličica ljute paprike u prahu
1,25 dl vrhnja za kuhanje
½ vezice peršina
2½ dl soka od rajčice
1,25 dl temeljac od povrća

 

Način priprave:

Korijenatso povrće, poriluk, papriku i kupus očistiti, narezati na kockice i kolutiće, pirjajti na maslacu ili ulju, ali tako da povrće ostane čvrsto i pomalo hrvskavo. Začiniti soli i paprom. Kuhati 15 minuta, U drugi lonac uliti temeljac od povrća i sok od rajčice, začiniti soli i paprom, slatkom i ljutom paprikom i sojinim umakom i dodati svo povrće. Dodati povrće i leću iz konzerve, ona je odmah spremna za uporabu, bez kuhanja i zajedno kuhati još 15 minuta. Na kraju dodati na kraju, ini koji ne moguz bez nje dodaju zapršku, brašno na masti, ali moguće je i dovršiti finim kremastim

vrhnjem za kuhanje i pustiti da kratko zakipi.

Gastro
Hrvatska