senf

2021-04-11-gastro-pečeni-kunić

GASTRO: Meso kunića ili zečetina je najbolje meso – pikantni kunić iz pećnice!

U gastronomiji začetina ili kuneće meso smatra se jednim od najkvalitetnijih i tijekom povijesti zec je, uglavnom, bio tretiran kao divlja...

2021-02-04-gastro-sroganoff-govedina

GASTRO: Biftek Stroganoff je goveđi gulaš kojemu par sastojaka daje aristokratski ukus

Iza pompozna naziv bifteka Stroganoff, nedvojbeno jedan u nizu značajnijih ruskih priloga svjetskoj gastronomiji, krije se ime Pavela Stroganoffa...

2022-02-02-gastro-mesne okruglice špageti

GASTRO: Promijenite rutinu, umjesto bolonjez umaka – mesne okruglice sa špagetima!

Vjerojatno ne postoji kutak zemaljske kugle na kojemu se meso ne usitnjava i dodaje, luk, začini te rukama oblikuju mesne okruglice od svih...

2021-09-17-gastro-fish-burger

GASTRO: Kad je petak dan za ribu, počastite se fish burgerom!

Hamburger se u originalu, naravno, radi od mljevenog goveđeg mesa. No, ako imate kulturu jedenja ribe baš petkom, nema razloga da se ne oku...

2021-08-21-gastro-roštilj-pileća-krilca

GASTRO: Danas roštiljamo – neodoljiva pileća krilca marinirana pivom!

Kad se odlučite za pripremu piletine na žaru, mariniranje je dobra opcija, neki bi rekli i jedina moguća, jer pečenje na gradelama izvla...

2021-08-03-gastro-dressing

GASTRO: Tri ultimativna preljeva s krastavcima koji će koji će od svake salate napraviti gastronomski doživljaj!

U engleskome se kulinarskome nazivlju riječju dressing označuje preljev koji se dodaje hrani, najčešće salatama. To je najčešće ulje...

2021-07-24-pileća-prsa-parmezan

GASTRO: Pohajte pileća prsa s parmezanom, za ručak ili večeru, sendvič, salatu ili pitu!

Pileća parmigiana ili pileći parmezan (talijanski pollo alla parmigiana) jelo je koje se sastoji od pohanih pilećih prsa prekrivenih umakom...

2021-06-29-gastro-cezar-salata

GASTRO: Cesar salata nema nikakve veze s rimskim carem, ali je osvježavajuće jelo za vruće ljeto!

Kao i mnogi drugi gastro mitovi tako i čuvena Cezar (ili Cesare) salata, kao što se to prvoloptaški brzopleto zaključuje, svoje ime ne duguje...

2021-04-25-gastro-svinjski-kotleti-lovački

GASTRO: Svnjski kotleti na lovački s kuhanim krumpirom, čilijem i crvenom paprikom

Jeste li znali da je svinjetina najčešće rabljeno meso na u povijesti kulinarije? Ujedno, meso domaće svinje, one iz uzgoja, a ne iz prirode...

2021-02-07-gastro-goveđi-odrezak-luk

GASTRO: Zwiebelrostbraten po agramerski ili juneći odrezak s umakom od luka po naški

Iza naziva kojim lomimo jezik – zwiebelrostbraten, krije se juneći odrezak koji je temelj jednog jednostavnog jela koji su Zagrebčanci...

2020-11-29-gastro

GASTRO: Marinirani svinjski odrezak – sljubljivanje Mediterana i kontinenta

Vrijeme je kolinja, pa je i svinjskog mesa u izobilju, što se odražava i na cijene. Tako da je dobre komade svinjetine bilo u