kolač

henry-be-_y5CCcYWTjU-unsplash
STARINSKO I FINO

Sočan kolač od rogača koji će trajati danima

Nekada su naši stari rogač nazivali “čokoladom s grane”, a njegov raskošan miris u finom kolaču, kakvi se danas peku sve...

apple-pie-1071747_1280
Najfiniji jesenski desert

Mirisan i sočan voćni kolač topi se u ustima

Jesenski deserti osvajaju posebnom aromom i mirisom, a uz jabuke i šljive najslasniji deserti pripremaju se od krušaka. Za ovaj desert potrebno...

micheile-henderson-jQHASEJp44Y-unsplash
gotovo u tren oka

Nema jednostavnijeg i finijeg kolača od jabuka od ovoga

Kolač flognarde spada u onu kategoriju slastica koje su jednako ukusne koliko i jednostavne za pripremu. Flognarde je desert je podrijetlom...

apple-pie-2662061_1280
BRZO I FINO

Recept za mađarsku pitu od jabuka

Dodaje se i punomasno kiselo vrhnje koje daje sočnost piti. Najbolje jabuke za mađarsku pitu od jabuka su Granny Smith, Idared, Pink Lady...

pie-5390111_1280
EVO ŠTO VAM TREBA

Jednostavan recept za ukusan kolač s višnjama

Poslastica koja se brzo priprema. Sastojci: 1 kg višanja 6 bjelanjaka 16 žlica šećera 8 žlica ulja 8 žlica vode 6 žumanjaka 26 žlica

priscilla-du-preez-W8F9kM7F-5U-unsplash
VOĆNA POSLASTICA

Ovaj slastan kolač ekspresno je gotov

U ovu kategoriju uvrštava se i tzv. cobbler, koji je nešto između klasične pite i drobljenca, a beskrajno je jednostavan za pripremu. Velika...

cheesecake-1578694_1920
NE PEČE SE

Recept za genijalan cheesecake

Umak od karamele možete napraviti sami od bijelog šećera, maslaca i vrhnja za šlag. Da ne palite štednjak, poslužite se kupovnim namazom...

apple-pie-5479993_1920
RECEPT

Brzi kolač s orasima i jabukama

Sastojci: 2 jaja 200 g šećera 200 ml ulja 200 ml mlijeka 200 g mljevenih oraha 200 g griza 200 g brašna 2 naribane

2021-10-10-gastro-DESERTI-kolač-Zagrebački-sir

DESERTI: Slatka pita od Zagrebačkog sira nije samo za purgere!

Zagrebački sir pripada grupi svježih kravljih sireva koji imaju dugu tradiciju proizvodnje ne samo u Zagrebu, već svim hrvatskih kontinentalnim...

2021-08-29-gastro-jon-kocke

GASTRO: Izrada kreme za kolače je prava pokora. Otkivamo vam malu tajnu uspješnog kolača!

Jon šnite su klasičan desert u kojemu će gotovi proizvodi poput pudinga ili pak petit keksa, umjesto omraženih gotovih namirnica industrijske...

2021-12-13-gastro-DESERT-kokos mafin

DESERTI: Lamington, kokos šnite, kockice, čupavci ili muffini. Yummy, a tako jednostavno!

Lamington je australski kolač napravljen od kvadrata torte od maslaca ili biskvita obloženih vanjskim slojem čokoladnog umaka i uvaljanih...

2021-11-29-gastro-DESERTI-fritule

DESERTI: Započeo je Advent, nezamisliv bez mirisnih i zamamnih fritula!

U svojoj široj gastronomskoj percepciji fritter ili po hrvatskom fritula je mljeveno meso, morski plodovi, voće, povrće ili drugi sastojci...

2021-10-17-gastro-DESERTI-kolač-jabuke

DESERTI: Kolač od jabuka s kremastom glazurom. Cimet je, dakako – neizbježan!

Ako se s razlogom kaže da je bundeva kraljica jeseni, onda su jabuke, u svojim beskrajnim inačicama, od svježih i hrskavih, do kiselkastih...

2021-09-26-gastro-savijača

DESERTI: Tajna dobre savijače nije u tijestu, već uvijek u nadjevu!

Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra bureka ili savijače ili pak...

2021-09-12-gastro-kolač-grožđe

GASTRO: Vrhunac je sezone grožđa. Prije mošta i mladog vina osladite se kolačima od grožđa!

Grožđa ima, cijene nisu baš najniže, ali uglavnom se kvaliteta nudi, tako da je loše grožđe ovih dana gotovo nemoguće kupiti. Osim š...

2021-08-22-gastro-pavlova

GASTRO: Pavlova, savršen kolač i idealno osvježenje za vruće ljetne dane!

Ana Pavlova bila je ruska balerina, velika zvijezda svog vremena, rođena krajem 19. stoljeća imala je globalnu karijeru do 1931., kad je umrla...

2021-08-01-gastro-hladni-kolač-breskva

GASTRO: Hladni kolač od bresaka – savršeno ljetno osvježenje!

Jeste li znali da su breskve biljka koja pripada porodici ruža? Kao voćka je sjajna, naravno, svježa, a u kolačima, osobito onim ljetnim...

2021-07-26-gastro-banana-kruh

GASTRO: Nikad ne bacajte prezrele banane, napravite kruh od njih i dobiti ćete sjajan kolač!

Kruh od banane najčešće pravimo kad ne zamo što ćemo s prezrelim bananama, da se ne bace, no banane s orasima i smeđim šećerom

2021-07-18-gastro-ekleri

GASTRO: Ekleri znače bljesak. Zašto? Zato što nastaju i nestaju u trenutku!

Ekler je slastica izrađena od kuhanog tijesta, napunjenog kremom i prelivenog čokoladnom glazurom. Tijesto je isto kao i za profiterol, kod...

2021-06-06-gastro-trešnje-pita

GASTRO: Započela je sezona trešanja. Jedite ih svježe, ali i kao desert će biti fenomenalne!

Trešnja je jedna od rijetkih biljaka koja nema izvorni latinski botanički naziv, a one koje nalazimo na tržištu (pojavljuju se krajem svibnja...

2021-05-10-gastro-kolač-od-jagoda

GASTRO: Jagode su najbolje svježe, zrele i netom nakon branja, ali i u slasnom kolaču!

Jeste li znali da je prva vrtna jagoda uzgojena u Bretanji u Francuskoj, tek krajem 18. stoljeća? Prije toga, šumske jagode i uzgajani odabiri...