GASTRO: Focaccia ili pizza bianca je više od kruha, prava mediteranska pogača!

2021-07-20-gastro-focaccia

Focaccia je ravni talijanski kruh pečen u pećnici, stilom i izvedbom, sliče teksturi kao tijesto za pizzu, pa se ponekad imenuje pizza bianca, bijela pizza ili “pica bez ičeg”. Focaccia je ipak više, a kako sadrži maslinovo ulje, ružmarin i krupnu morsku sol, glavne namirnice mediteranske kuhinje, može se i sama jesti, a upravo je fantastičana kao prilog ili kao podloga za sendvič.

 

Sastojci:

250 g oštrog brašna
250 g mekog brašna
2 žličice soli
1,5 dl maslinova ulja
14 g suhog kvasca
100 g polusušene rajčice
180 g maslina
5 česena češnjaka
2 žlice svježeg ružmarina
1 dl jogurta
sol, papar

 

Način priprave: Pomiješajte brašno, sol i šećer u velikoj zdjeli i u sredini napravite rupu. Ulijte žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kvasac otopite u 300 ml mlake vode, ulijte u smjesu i brzo promiješajte u mekano tijesto, po potrebi dodajte još mlake vode. Dodajte nasjeckane polusušene rajčice i mijesite tijesto, na lagano pobrašnjenoj površini, desetak minuta dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte okrugli i stavite u lagano nauljenu posudu. Prekrijte tijesto nauljenom prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu 45 minuta dok se ne udvostruči.

Zagrijte pećnicu na 220 ° C / ventilator 200 ° C / plin 7. Pažljivo stavite tijesto na blago pobrašnjeni lim za pečenje i razvaljajte ga u veliki oval (oko 35 cm x 23 cm).

Pritisnite prste po tijestu da napravite jamice i razbacajte masline, ružmarin i češnjakom. Prelijte s još žlicom ulja i pospite morskom soli. Pokrijte lagano podmazanom prozirnom folijom i ostavite da se diže 30 minuta dok se još jednom ne napuhne i udvostruči.

Pecite u pećnici 20 minuta dok ne naraste i ne porumeni.

Ako ostane viške, u što ne vjerujemo, focacciu možete zamrzavati. U svom sastavu sadrži maslinovo ulje, ružmarin i krupnu morsku sol. Potpuno ohladite, dobro umotajte u papir za pečenje i prozirnu foliju i zamrzavajte do tri mjeseca.

Zagrijavajte iz smrznutog, zamotanog u foliju, oko 20 minuta na 200 ° C / ventilator 180 ° C / plin 6, dok se ne zagrije. Prelijte preostalim maslinovim uljem po vrhu.

Gastro
Hrvatska