kvasac

2021-11-08-gastro-KALORIJE-bezkvasni kruh

NUTRICIONIZAM: Koja je razlika između običnog i bezkvasnog kruha? Koji je zdraviji?

Za razliku od običnog kruha, beskvasni kruh se spravlja bez upotrebe sredstava za dizanje kao što je suhi ili vlažni kvasac, soda bikarbona...

2021-11-04-gastro-ZAČINI-domaći kruh

GASTRO: Kad umijesite i ispečete svoj prvi kruh, činiti ćete to zauvijek!

Kruh je osnovna namirnica koja se priprema od tijesta od brašna (obično pšeničnog) i vode i najčešće pečenjem. Kruh je sveprisutan u...

2021-10-13-gastro-CRO-Uštipci

HRVATSKA KUHINJA: Uštipci – jednostavni i ukusni, ali s dobrim pršutom ili sirom postaju vrhunska gastronomija!

Po definiciji, uštipci su pržene okruglice od tijesta poput krafni, pržene u duboku ulju. Rade se na slano, ali i slatko, a i ne

2021-08-24-gastro-somun

GASTRO: Tajna dobrog ćevapa je u lepinji savršene hrskave korice i meke unutrašnjosti!

Somun ili lepinja (u upotrebi su još i izrazi kao pitica, hljepčić, lepina ili kruščić, sve listom deminutivi) je krušna izrađevina...

2021-07-20-gastro-focaccia

GASTRO: Focaccia ili pizza bianca je više od kruha, prava mediteranska pogača!

Focaccia je ravni talijanski kruh pečen u pećnici, stilom i izvedbom, sliče teksturi kao tijesto za pizzu, pa se ponekad imenuje pizza bianca...

2021-04-28-gastro-domaći-kruh

GASTRO: Kad jednom spečete domaći, svoj kruh, poželjeti ćete to češće raditi!

Po uopćenoj i krutoj definiciji kruh je proizvod koji se dobiva miješanjem brašna s vodom, mlijekom, sirutkom, ili nekom drugom tekućinom...

2021-03-31-gastro-uskrs-pinca

GASTRO: Pinca je neizbježna za Uskrs. Pripremite je dan ranije!

Pinca, sirnica ili pogača, tradicionalni je kolač koji se za Uskrs prigodno priprema u čitavoj Hrvatskoj. Dakako, svugdje ima svoj naziv...

2021-01-28-gastro-fritule

GASTRO: Pripremite fritule doma, nema stožera koji bi to mogao zabraniti!

Po definiciji, fritule su slastica koja nalikuje krafnama, a pripremaju se u Kvarnerskome primorju, Istri, Dalmaciji, Sloveniji i Veneciji...

2021-01-05-gastro-domaći-kruh

GASTRO: Domaći kruh je navika, a ne potreba. Pecite svoj kruh, nećete požaliti!

Po definiciji, kruh je proizvod koji se dobiva miješanjem brašna s vodom, mlijekom, sirutkom, ili nekom drugom tekućinom uz dodatak kuhinjske...