DESERTI: Započeo je Advent, nezamisliv bez mirisnih i zamamnih fritula!
U svojoj široj gastronomskoj percepciji fritter ili po hrvatskom fritula je mljeveno meso, morski plodovi, voće, povrće ili drugi sastojci koji se prže u dubokom ulju, mogu biti umočeni u tijesto ili panirani, ili se peče samo tijesto bez dodatnih sastojaka. Fritule se pripremaju u slatkim i slanim varijantama. Hrvatska kulinarija za fritule ima uže određenje to je slastica koja nalikuje krafnama, a pripremaju se u Kvarnerskome primorju, Istri, Dalmaciji, Sloveniji i Veneciji. U Primorju i Istri je običaj da se rade u danima posta, Badnjak i u vrijeme mesopusta. Vrlo su slične talijanskim zeppolama, no obično im se dodaje liker, rakija i korica limuna, mogu sadržavati grožđice, a posipaju se šećerom. Mogu se pripremati od dizanog tijesta s kvascem ili gušćeg lijevanog tijesta s praškom za peciva.
Sastojci : |
|
---|---|
400 g | glatkog brašna |
7 g | vanilin šećera |
1/2 l | biljnog ulja za prženje |
2 kom | jaja |
50 g | bijelog šećera |
0,5 dl | ruma |
14 g | praška za pecivo |
2 žlice | šećera u prahu |
2 dl | jogurta |
1 žličica | cimeta |
1 kom | limun (korica) |
Način priprave:
Ulje treba prethodno zagrijati u loncu. Važno je da bude dovoljno ulja kako bi fritule mogle plivati u njemu, da ne dodiruju dno. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano. Fritule se ne smiju pržiti na jakoj vatri jer se neće stići napuhati. Smjesa je krajnje jednostavna: izmiješajte jaje, jogurt, šećer (običan i vanilin), rum i sol. Neki umjesto ruma savljaju rakiju (lozovača), a funcija alkohola je da izvuče višak masnoće iz tijesta. Nakon toga umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite dok ne dobijete gusto tijesto.
Kod pženja pazite da lonac ne prepunite tijestom koje se peče, već ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati. Neka se podjednako vrijeme peku s obje strane, sve dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Vruće fritule izvadite na kuhinjski papir kako bi upio masnoću od pečenja, a nakon toga ih posipajte šećerom u prahu.