Gastro

2021-01-20-gastro-zapečeni-njoki-kiseli-kupus

GASTRO: Valjušci, njoki ili šufnudl, na purgerski način s kiselim kupusom i pancetom

Njoki, onak po domaći, što vuče na Dalmaciju, valjušci po hrvatskom književnojezičnom standardu ili pak šufnudl po purgerskom starozagreba...

2021-01-19-gastro-plieća-prsa-šampinjoni

GASTRO: Piletina s ružmarinom i šampinjonima – dobitna kombinacija bogatog ukusa

Piletina sama po sebi i nije neko sočno meso, tako da u svakodnevnoj uporabi najčešće se rabe postupci kojoj izvače ono najbolje iz nje...

2021-01-18-gastro-špageti-leća

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – špageti bolonjeze od leće, bezmesna pašta

Zeleni ponedjeljak dio je međunarodne kampanje koja se provodi u više od 30 zemalja u svijetu i Hrvatska je jedna od njih. To je

2021-01-17-gastro-zg-valjusci

GASTRO: Mesni valjušci na starozagrebački način – nobl mljevena teletina

Za gasrto puritance mljeveno meso je je svetogrđe samo po sebi, osobito kod boljih vrsta mesa kao što je, primjerice, teletina. Da istina...

2021-01-16-gastro-kupus-kobasica

GASTRO: Kiseli kupus s kobasicama – zimska idila na stolu!

Gastronomska povijest u hrvatskoj interpretaciji, uglavnom, istražuje utjecaje velikih naroda na našu nacionalnu kuhinju koja je nastala pod...

2021-01-15-gastro-krumpirova-juha

GASTRO: Krumpirova juha s dimljenim rebricama i jajima – kompletan ručak!

U pučkoj školi smo naučili kako je nakon Kolumbova otkrića Amerike i pandemije kuge, na pragu modernog doba, gomoljasta biljka koju su Europljani...

2021-01-14-gastro-saavijača-lješnjak-pistacio

GASTRO: Savijača od pistacija i lješnjaka s cimetom, prelivena narančinim sokom

Jeste li znali da se pistacio u hrvatskoj inačici naziva prava tršlja? Niste? Nema veze, bitno je da ga redovito konzumirate zbog njegovih...

2021-01-13-gastro-bijele-kobasice

GASTRO: Weisswurst, bijele kobasice kuhajte na mlijeku i vrhnju s curry začinom!

Kobasica je tradicionalni naziv za prerađevinu mljevenog mesa s dodatkom začina koje se stavlja u tanko prirodno životinjsko crijevo ili...

2021-01-12-gastro-zapečena-brokula

GASTRO: Brokula je zdrava, a najukusnija je zapečena s krumpirom i vrhnjem!

Brokula je povrće iz porodice kupusnjača kojoj još pripadaju prokulica, kupus, koraba, cvjetača, kelj i druge. Smatra se izvornim oblikom...

2021-01-11-gastro-zagrebački

GASTRO: Zagrebački odrezak – daleki, ali ne i siromašni rođak francuskog cordon bleu-a

Zagrebački odrezak, teleća šnicla (od buta) punjena šunkom i sirom jedno je od najpopularnijih jela gradske i nacionalne scene. Premda u...

2021-01-10-gastro-pilatina-povrće

GASTRO: Nedjelja je dan odmora. Zato picek s povrćem ide u pećnicu!

Opće znanje kaže kako je piletina je naziv za meso od domaćih kokoši, a da je u ljudskoj prehrani piletina je najčešća vrsta mesa

2021-01-09-gastro-mesne-okruglice

GASTRO: Mesne okruglice – od drevne Perzije i Švedske do vašeg stola!

Vjerojatno ne postoji kutak zemaljske kugle na kojemu se meso ne usitnjava i dodaje, luk, začini te rukama oblikuju mesne okruglice od svih...

2021-01-07-gastro-meso iz tiblice

GASTRO: Meso ‘z tiblice, autohtona hrvatska gastro ikona koju morate probati sami napraviti!

Meso ‘z tiblice je slano jelo međimurske kuhinje, sastavnog dijela nacionalne hrvatske kuhinje, posljednjih desetljeća vrlo prošireno...

2021-01-07-gastro-oregnjača

GASTRO: Orahnjača, orehnjača ili gužvara od oraha – kolač nacionalnog gastro kanona

Orahnjača (orehnjača) hrvatsko je tradicijsko slatko jelo, a svojataju je, isto kao i makovnjaču, većina kuhinja srednje i istočne Europe...

2021-01-06-gastro-pohane-palačinke

GASTRO: Palačinke nisu nužno samo desert. Punite ih povrćem i pohajte!

Palačinka je slastica obično napravljena od mlijeka, jaja, brašna i soli. Palačinkima se uglavnom dodaje šećer, začini itd. Može biti...

2021-01-05-gastro-domaći-kruh

GASTRO: Domaći kruh je navika, a ne potreba. Pecite svoj kruh, nećete požaliti!

Po definiciji, kruh je proizvod koji se dobiva miješanjem brašna s vodom, mlijekom, sirutkom, ili nekom drugom tekućinom uz dodatak kuhinjske...

2021-01-04-gastro-pita-šunka

GASTRO: Spašavanje novogodišnih ostataka – pita sa šunkom i tikvicama

Kao i uvijek, nakon blagdana ostaje dosta namirnica, a jedna od najčešćih je kuhana šunka koja “nikako da se potroši”, a ona...

2021-01-03-gastro-gem-knedle

GASTRO: Germknedle, veličina je, ipak, važna!

Premda su germknedle ili knedle od dizanog tijesta specijalitet miteleuropske gastronomije, a izravno podrijetlo imaju iz Češkoj, posljednjih...

2021-01-02-gastro-bistra-juha

GASTRO: Bistra juha kao predah nakon (pre)obilnih i teških jela

Ovih je dana bilo dosta teških jela repertoaru – od pečenki svinjskih, janjećih, rolanih, uz (pre)više mlinaca, krumpira i ostalih...

2021-01-01-gastro-francuska

GASTRO: Francuska salata, aristokratsko jelo pučke kuhinje

Opće je mjesto narodne predaje kako francuska salata, to nazaobilazno jelo prvog dana nastupajuće godine, koje se tako savršeno sljubljuje...

2020-12-31-gastro-odojak

GASTRO: Nezaobilazni odojak se kupa u pivu!

Pečeni odojak je nezaobilazno jelo blagdanske kuhinje. Topao, hruskav s krumpirima ili mlincima ili pak na hladno s francuskom salatom. Reklo...