Halloumi ili haloumi je polutvrdi, nezreli sir napravljen od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka, a ponekad i kravljeg mlijeka. Ima visoku...
Riblji gulaš generički je naziv za varivo s bazom ili sastojcima hrane od ribe ili plodova mora. Nikako ga ne valja brkati s fi
Zagrebački sir pripada grupi svježih kravljih sireva koji imaju dugu tradiciju proizvodnje ne samo u Zagrebu, već svim hrvatskih...
Zopf ili züpfe ili pak tresse na francuskom, odnosno treccia na talijanskom je vrsta švicarskog, austrijskog ili bavarskog kruha...
Torta od naranče nije jaffa torta, premda je mnogi miješaju. Jaffa torta se pravi s Jaffa keksima, industrijskim kolačima koji su McVitie i...
Pečenje pileta u isparavajućem dimu pivaposeban je događaj za svaki roštilj. To je recept bez kojeg ne možete biti roštilj majstor (ili...
Srdela se s razlogom smatra kraljicom riba, premda je imenuju i siromaškom bibom, barem je tako bilo u davna vremena. Ona je plava ribe
Bolonjez umak najčešća je varijanta pripreme tjestenine kod nas. Ako vam je pomalo dosadila, a ipak obožavate tu kombinaciju mesa,...
Jeste li znali da je riječ “paprika” u mnogim jezicima svijeta, počevši od velikih kao ruski, njemački i francuski, pa do “malih” kao što
Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog tijesta.Prži se u ulju s obje strane. Okruglog je oblika s ili bez udubljenja (rupe) u
Premda je meso prva asocijacija kad se spomene ragu, pa tako ga razlikujemo prema vrsti mesa kao dominantne sastavnice, pa poznajemo...
Teletina pripada crvenom mesu, ali je najzdravija. Narodna tradicija tvrdi kako se davala bolesnicima kako bi ih izlječili. Ima svijetlo...
Jon šnite su klasičan desert u kojemu će gotovi proizvodi poput pudinga ili pak petit keksa, umjesto omraženih gotovih namirnica...
Oduvijek je vrijedilo pravilo da se iz kuhinje ništa ne baca, osobito kruh. No, odrediti količinu kruha koju će kućanstvo konzumirati,...
Po definiciji iz Hrvatske enciklopedije muzgavac ili mrkač (Eledone moschata), osmokraki je glavonožac (Octopoda), okrugla tijela s 8...
Karfiol ili cvjetača, daleki rođak kupusa, jedna je od omiljenih namirnica nutricionista. Zanimljivo, cvjetača je pouzdan dobar izvor...
Quiche je jelo koje spravljamo u pećnici, a karakterizira ga kora od tijesta i nadjev od jaja, mlijeka ili/i vrhnja. Može se napraviti s
Slavonski čobanac, nikako čorbanac, blizak je rođak mađarskom gulašu, ali je ipak autohtono hrvatsko jelo. S mađarskim korijenima veže ga...
Teletina je crveno meso. Ima svijetlo ružičastu ili ružičastu, sjajnu boju i prepoznatljiv, blago kiselkast miris. Najbolji komadi mesa...
Hrvatska gastronomija, osobito ona daleko od kuhinje i vatre i namirnica, ona kavanska, formumaška i internetska, obiluje glupostima, što...
Lazanje su vrsta su široke, ravne tjestenine i one su možda jedna od najstarijih vrsta tjestenine. U kolokvijalnom govoru one su talijansko...