Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic,...
Srdela (lat. Sardina pilchardus) je morska riba iz porodice haringi (Clupeidae). U Hrvatskoj je još poznata kao sardina, srđela, šardela, a...
Inćun (lat. Engraulis encrasicolus) ili europski inćun je jedna od najvažnijih riba u prehrambenom lancu našeg mora. Kod nas se naziva još...
Jedan od najčešćih, a možda i najglupljih mitova je onaj kako plava riba nije dobra za kuhanje, osobito riblji sitnež kao srdela ili inćun
Priznajte da vam je pomalo već dosadilo meso s žara. Jer, duge zimske mjesece smo jedva čekali kad ćemo moći roštiljati u vrtu ili
Na prvi pogled, zato što pripada Italiji, brzopleto se sicilijanska poistovjećuje s talijanskom kuhinjom, što je pomalo brzopleto...
Po definiciji morski plodovi su bilo koji oblik morskog života koji ljudi smatraju hranom. Primarno u su uključene ribe i školjke, a...
Stara je narodna mudrost, koju je prihvatila i suvremena medicina, da je redovita konzumacija plave ribe, vrlo efikasan i jednostavan način...
Skuša ili škombar, golac, vrnut jedna je od niza riba koju mnogi imenuju kraljicom Jadrana, a tim se atributom mogu pohvaliti i lignje, pa
Meso pastrve smatra se delikatesom jer je vrlo tečno i lako probavljivo, a o nutritivnim vrednotama su napisane tisuće stranica. Ipak, kao...
Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Prema tradiciji, post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do
Kad je riba u pitanju, vjerojatno zbog ribolovaca, kojima je veličina doista važna, veći komadi su na cijeni. Osobito kod šarana, gdje su...
Orada ili komarč, latinski Sparus aurata vrhunska je bijela riba, možda jedna od najboljih u Jadranu. Naziv komarča nije jedinstven za...
Prvo o njenim nutritivnim vrednotama. Nutricionisti tvrde da zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina, pastrve pripadaju vrlo poželjnim...
Orada, najčešće upotrebljavani komercijalni naziv ili komarča, termin koji je također čest, ali i manje u uporabi (usput, na hrvatskom...
Fiš paprikaš, kuhana riba s vinom i paprikom svakako je staro tradicionalno jelo hrvatske kuhinje. Kuhanje ribe se tijekom povijesti javlja...
Gastronomska odrednica morskih plodova je sveobuhvatna. Prva je asocijacija, dakako, riba, druga rakovi, a treća školjke, no tu ulaze i...
Riblje meso je samo po sebi suho, osobito one kvalitetnije, oborene bijele ribe. Zato je kulinarija često i umijeće izmišljanja različitih...
Tuna je zbog industrijske obrade jedna od najčešćih riba u ljudskoj prehrani, a u uporabi prevladava ona iz konzerve. Dakle, prerađena...
Losos, koja pripada istoj porodici riba kao i pastrve, ima masno meso koje hvale svi, ponajprije zbog visoke razine korisnih omega 3 masnih...