GASTRO: Petkom riba – biti pijan nije cool, ali pijanom se šaranu, ako je ukusan, sve oprašta!

2021-03-19-gastro-pijani-šaran

Kad je riba u pitanju, vjerojatno zbog ribolovaca, kojima je veličina doista važna, veći komadi su na cijeni. Osobito kod šarana, gdje su komadi od desetak kila pravi gastro doživljaj. Jedino je enigma kako to u komadu ispeći? Pravi majstori znaju.

Kad je šaran na repertoaru vodite računa da što je veći, on je i stariji, a i ima više masnoće, zbog čega je pogodniji za pečenja na žaru u komadina ili za izradu popularih rašlji od šarana, posebno u Slavoniji, gdje je dio standardne regionalne gastro ponude.

Također valja znati da se šaran hrani u mulju na dnu rijeka ili jezera, pa i ribnjaka, tako da onaj koji je svoj životni vijek proživio u zagađenoj vodi, a takvih na kontinentu, nije malo, može imati meso vrlo lošeg okusa. Vjerujte, nije se jednom znalo dogoditi da je šaranovo meso imalo okus po – nafti! Izjava za rubriku “vjerovali ili ne”, ali sigurniji su oni iz ribogojilišta, ribnjački osrednji komadi do kilograma težine, nego “mrcine” iz prigradskih kanala.

Naposljetku, šaran i kad živi u čistim vodama, okus mu zna vući na mulj, isto kao što i kod nekog povrća ponekad znamo osjetiti miris zemlje, što nije loše, ali nekome možda smeta. Zato su dovitljive kuharice umjesto vodom pečenog šarana zaljevale vinom. Osim ukusa vino će, isto kao i limunov sok, djelovati na kompaktnost mesa, što kod ribe može biti, naravno, uz okus i teksturu, od presudnog značaja.

Sastojci:

2 kom šarana (cca. 750 g po komadu)
1 žlica mljevene ljute papirike
3 glavice crvenog luka
4 lista lovora
3 dcl suhog bijelog vina
1 dl maslinova ulja
1 žlica usitnjenog peršina
sol, papar

Način priprave:

Ribu očistiti od krljušti i izvaditi iznutrice te dobro oprati. Šarana nasoliti, zarezati mu kožu na svakih 2 cm razmaka, a u razreze utrljati izmiješanezačine s mljevenonom ljutom paparikom. U unutrašnjost šarana staviti sitno narezani luk također pomiješan s Vegetom, ljutom paprikom i paprom u zrnu. Dodati i list lovora. Ribu preliti uljem i peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, oko 1 sat. Pred kraj pečenja, ribu zaliti vinom pa peći dok ne bude potpuno pečena, odnosno dok ne ispari tekućina. Tijekom pečenja podljevati sa soko ob pečenja u kojem ima vina, masnoće od ribe i tekućine iz luka. Meso mora biti sočno, zato valja biti uporan i češće namakati. Odmah poslužiti uz prilog po želji.

Gastro
Hrvatska