Sauerbraten je tradicionalna njemačka pečenka od jako mariniranog mesa. Smatra se nacionalnim jelom Njemačke, a u prolom je osvojila i...
Krumpir je savršena baza za stvaranje novih jela od ostataka hrane: ostatka od šunke, pancete i drugih suhomesnatih proizvoda, povrća koje...
Znalci kažu kako je srdela riba koje, srećom, ima najviše u Jadranskom moru. Od davnina se lovi za hranu te je iz prehrambenog aspekta
Kokos, plod kokosove palme, koja inače stiže s obala i otoka Tihog i Indijskog oceana, sjajna je stvar. On suvremenom čovjeku služi i kao
Tortellini su tjestenina u obliku prstena podrijetlom iz Italije, što nije sporno, ali gva grada – Bologna i Modena, veliki su rivali kad je
Piletina je naziv za meso domaćih kokoši. Prema kriteriju konzumacije, ona je najčešća vrsta mesa peradi u svijetu Za proizvodnju mesa...
Povjesničari hrane potvrđuju da mediteranski narodi tisuće godina umaču kruh u začinjeno ulje. Tako je još u doba antike stvorena...
Botanika bilježi 3000 vrsta šparoga, no svega njih dvadesetak su jestive. Uzgajaju se i beru u Africi, Aziji i većini mediteranskih...
Janjetina je meso janjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine. Neumitnom ekonomskom logikom pravu “baby” mladu janjetinu je vrlo...
Cupcakes, kolač pečen u kalupu nalik na čašu, genijalan je izum za spravljanje slastica, jer podloga je zaslađeno tijesto, u koje možemo po...
Svejedno kako je nazivali – mesnom štrucom, faširanim kruhom, mesnom roladom ili pak Štefani pečenkom (da, i to postoji) – sve se svodi na
Krumpir je jedna od najzahvalnijih namirnica. Zato ga valja uvijek imati u kući. Dodavanjem sira, vrhnja, prethodnim kuhanjem na pola (neka...
Raštika u nekoj od hrvatskih inačica i rašćika, pa i raštan, dvogodišnja je zeljasta biljka dobro razvijenog vretenastog korijena koji se...
Zimi, kad temperatura zraka kontinuirano bilježi minuse, osobito jutrima i noću, dok danju se vrti oko ništice, krepke juhe su nezaobilazan...
Fiš paprikaš, kuhana riba s vinom i paprikom svakako je staro tradicionalno jelo hrvatske kuhinje. Kuhanje ribe se tijekom povijesti javlja...
Kroštule su tako jednostavne da ne mogu biti jednostavnije: tradicionalno slatko pecivo izrađeno od tijesta koje je oblikovano u tanke...
Zašto za isto meso miješamo pojmove – govedinom ili junetinom, a ponekad ne razlikujemo ni teletinu od prva dva prethodna? Zato prvo...
Jednostavna i provjerena jela često su favorit u svakodnevnoj prehrani. Generacijama pripremana, osobno iskušana, ona čine svakodnevicu...
Bezmesna prehrana, danas pomodno vegaterijanstvo i vaganstvo, praktički, poznata je oduvijek. Naime, uvijek su postojali ljudi koji iz ovog...
Iza naziva kojim lomimo jezik – zwiebelrostbraten, krije se juneći odrezak koji je temelj jednog jednostavnog jela koji su Zagrebčanci,...
Prema austrijskim izvorima nema nikakve dvojbe da je popularna krofna ili kraftna, a u hrvatskoj inačici pokladica, austrijska gastro...