recept

2021-02-28-gastro-sauerbraten

GASTRO: Agramerski sauerbraten je dobar kao i njemački. Najbolji uz tamno pivo!

Sauerbraten je tradicionalna njemačka pečenka od jako mariniranog mesa. Smatra se nacionalnim jelom Njemačke, a u prolom je osvojila i...

2021-02-27-gastro-krumpir-šunka-sir

GASTRO: Zapečeni krumpir šunkom, mladim sirom i jajima. Jednostavno, ali raskošna ukusa!

Krumpir je savršena baza za stvaranje novih jela od ostataka hrane: ostatka od šunke, pancete i drugih suhomesnatih proizvoda, povrća koje...

2021-02-26-gastro-lešo-srdele

GASTRO: Petak je dan za ribu. Pripremite srdele na lešadu, kraljica Jadrana je najzdravija kuhana!

Znalci kažu kako je srdela riba koje, srećom, ima najviše u Jadranskom moru. Od davnina se lovi za hranu te je iz prehrambenog aspekta

2021-02-25-gastro-torta-od-kokosa

GASTRO: Čupavci nisu jedini, napravite kokosovu tortu s čokoladom i agava sirupom!

Kokos, plod kokosove palme, koja inače stiže s obala i otoka Tihog i Indijskog oceana, sjajna je stvar. On suvremenom čovjeku služi i kao

2021-02-24-gastro-Tortelini Carbonara

GASTRO: Tortelini Carbonara – maštovit ručak u za tili čas, ali ne nauštrb kvalitete!

Tortellini su tjestenina u obliku prstena podrijetlom iz Italije, što nije sporno, ali gva grada – Bologna i Modena, veliki su rivali kad je

2021-02-23-gastro-piletina-alfonso

GASTRO: Piletina Alfonso ili pileće meso s graškom, mahunama i sirom. Brzo i efikasno!

Piletina je naziv za meso domaćih kokoši. Prema kriteriju konzumacije, ona je najčešća vrsta mesa peradi u svijetu Za proizvodnju mesa...

2021-02-22-gastro-bruskete-solo

GASTRO: Bruskete – jednostavna kombinacija doživljaja “parfema” češnjaka!

Povjesničari hrane potvrđuju da mediteranski narodi tisuće godina umaču kruh u začinjeno ulje. Tako je još u doba antike stvorena...

2021-02-21-gastro-teleća-pečnka-šparoge

GASTRO: Teleća pečenka za nedjeljni objed, uz mlade šparoge. Sve miriše na proljeće!

Botanika bilježi 3000 vrsta šparoga, no svega njih dvadesetak su jestive. Uzgajaju se i beru u Africi, Aziji i većini mediteranskih...

2021-02-20-gastro-kuhana-janjetina

GASTRO: Janjetina s povrćem – najbolji način priprave mladog mesa. Neodoljiv miris!

Janjetina je meso janjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine. Neumitnom ekonomskom logikom pravu “baby” mladu janjetinu je vrlo...

2021-02-18-gastro-čokoladni-mafini

GASTRO: Cupcakes, čokoladni muffin, torta u malom ili “samo nebo je granica”!

Cupcakes, kolač pečen u kalupu nalik na čašu, genijalan je izum za spravljanje slastica, jer podloga je zaslađeno tijesto, u koje možemo po...

2021-02-17-gastro-mesna-štruca-bulgur-mahune

GASTRO: Mesna štruca s bulgurom i mahunama, raskošno jelo za obilan obrok

Svejedno kako je nazivali – mesnom štrucom, faširanim kruhom, mesnom roladom ili pak Štefani pečenkom (da, i to postoji) – sve se svodi na

2021-02-16-gastro-zapečeni-krumpir-s-pelatima

GASTRO: Zapečeni krumpir s pelatima i sirom – ukusno, jednostavno o u hipu gotovo!

Krumpir je jedna od najzahvalnijih namirnica. Zato ga valja uvijek imati u kući. Dodavanjem sira, vrhnja, prethodnim kuhanjem na pola (neka...

2021-02-15-gastro-raštika

GASTRO: Kad birate “nešto s žlicom”, dobar izbor je raštika, pravo varivo za hladnu zimu!

Raštika u nekoj od hrvatskih inačica i rašćika, pa i raštan, dvogodišnja je zeljasta biljka dobro razvijenog vretenastog korijena koji se...

2021-02-13-gastro-juha-češnjak

GASTRO: Protiv zimske hladnoće krepkom juhom od turbo zdravog češnjaka. Može li bolje?

Zimi, kad temperatura zraka kontinuirano bilježi minuse, osobito jutrima i noću, dok danju se vrti oko ništice, krepke juhe su nezaobilazan...

2021-02-12-gastro-fiš-paprikaš

GASTRO: Petak je dan za ribu – pripremite fiš paprikaš, kotlić nije nužan, no pazite na ljutinu!

Fiš paprikaš, kuhana riba s vinom i paprikom svakako je staro tradicionalno jelo hrvatske kuhinje. Kuhanje ribe se tijekom povijesti javlja...

2021-02-11-gastro-kroštule

GASTRO: Hrskave i slatke kroštule, uz šalicu topla čaja zimske dane čine podnošljivijima!

Kroštule su tako jednostavne da ne mogu biti jednostavnije: tradicionalno slatko pecivo izrađeno od tijesta koje je oblikovano u tanke...

2021-02-10-gastro-goveđi-odresci- s povrćem

GASTRO: Govedina ili junetina? Svejedno, kuhana s povrćem mora biti izvrsna okusa!

Zašto za isto meso miješamo pojmove – govedinom ili junetinom, a ponekad ne razlikujemo ni teletinu od prva dva prethodna? Zato prvo...

2021-02-09-gastro-makaroni-sa-sirom

GASTRO: Dobra kombinacija – zapečeni makaroni sa sirom – kresmasto, hrskavo, hranjivo i nadasve ukusno!

Jednostavna i provjerena jela često su favorit u svakodnevnoj prehrani. Generacijama pripremana, osobno iskušana, ona čine svakodnevicu...

2021-02-08-gastro-ZP-vege-burger

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – bezmesni burgeri koji doista izgledaju kao pravi hamburger

Bezmesna prehrana, danas pomodno vegaterijanstvo i vaganstvo, praktički, poznata je oduvijek. Naime, uvijek su postojali ljudi koji iz ovog...

2021-02-07-gastro-goveđi-odrezak-luk

GASTRO: Zwiebelrostbraten po agramerski ili juneći odrezak s umakom od luka po naški

Iza naziva kojim lomimo jezik – zwiebelrostbraten, krije se juneći odrezak koji je temelj jednog jednostavnog jela koji su Zagrebčanci,...

2021-02-06-gastro-pokladice

GASTRO: To što nema karnevala u pokladno doba ne znači da nećemo uživati u domaćim krafnama!

Prema austrijskim izvorima nema nikakve dvojbe da je popularna krofna ili kraftna, a u hrvatskoj inačici pokladica, austrijska gastro...