GASTRO: Pita od banane – zdrav miks minerala koji nam nedostaju. Ujedno, i odličan desert!

Povijest botanike tvrdi kako se banana uzgaja više od 10.000 godina, još od doba neolitika no glavnina banana koje danas rabi zapadnjačka gastronomija, uglavnom za deserte ili sirovu sa zobenim pahuljicama za zdrav doručak, nema osobito dugačku povijest. Premda ih ima desetine vrsta, najčešća, ona žuta sa slatkim bjelkastim plodom, izdužena udomaćila se u Europi tek posljednjih dvjestotinjak godina. Jeli su se i stari Rimljani ali tek kao egzotično vođe, organizirane proizvodnje i trgovine nije bilo.

Prije Europe banane su se udomaćile na Kanarima, a tamo su stigle iz Latinske Amerike, premda svoje povijesno podrijetko banana vuče iz Jugositočne Azije.

Kako bilo, logično je da ih ljudi vole, jer je skoro petina njezina sadržaja su ugljikohidrati, a u njima ćemo naći i magnezij, cink, kalcij, zbog čega su ponajviše na cijeni. U 100 g banane je 90 kalorija, no kad radimo desert od nje sve ćemo to obilno “podebljati. ”

Sastojci:

300 g brašna
150 g šećera
1 kom jaje
1 kom žumanjak
250 g margarina
1 žlica vrhnja
1 kom praška za pecivo (pakiranje 7 g)
1 dl vina
0,3 dl rakije (lozovača)
nadjev:
4 kom banane
3 žlice škrobnog brašna
3 kom jaja
1 žličica soli
150 g šećera
2 žličice vanilin šećera
50 g maslaca
4 dl mlijeka
1 žličica arome vanilije

Način priprave:

Brašno prosijte s praškom za pecivo. Izdrobite margarin, dodajte šećer, jaje, žumanjak i ostale sastojke. Tijesto se mora valjati pa se može dodati malo brašna ako je premekano. Smjesu razvaljajte na veličinu pleha, izbodite vilicom i malo zapecite. Na tu podlogu rasporedite na kriške narezane banane, prelijte kremom pa snijegom i pecite 12 minuta. Za kremu u malo mlijeka razmutite škrobno brašno, šećer i žumanjke. Kuhajte kremu na pari dok se ne zgusne. Maknite s vatre. Umiješajte maslac i vaniliju. Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg i malo ga pošećerite. Umjesto snijega možete prilikom posluživanja staviti tučeno slatko vrhnje. Ili opcija može biti bilo koji voćni džem kojim premažete gornji dio ove pite.