Slatko vrhnje ima obično od 36 – 45% mliječne masti, koja tučenjem ili miksanjem (uvlačenjem zraka) povećava volumen, jer se zrak veže uz...
Bruschetta jekomad kruha s roštilja u koji je utrljan češnjak i preliven je maslinovim uljem i sol. I ništa više, no nebrojene inačice mogu
Polpete su način oblikovanja mesa s kojim stvaramo kosane odreske, a krušne mrvice u koje ih uvaljamo prije pečenja omoguće nam da popečci...
Nakon duljeg vremena izostanka vedrih i pozitivnih događanja, udruga Prijatelji životinja priprema u srcu Zagreba pravu malu oazu optimizma...
Quicheis je francuski tart koji se sastoji od kore za tijesto punjene slanom kremom i komadićima sira, mesa, plodova mora ili povrća...
Turopoljska pita pripada onoj grupi jela koje možete brzo pripremiti, hranjiva je, dobra okusa, a može se poslužiti za doručak, ručak ili...
Tjestenina i sir, obilno oblivena vrhnjem, uz dodatak masnoće slanine i mirisa pancete, te dodatno zapečena u pećnici dobitna je...
Jagode sa šlagom su svojevrstan fetiš, visoka razina gastronomske kulture potekla iz viših klasa, kao i običaj da se uz taj desert...
Vrganj je jestiva gljiva koja raste u bjelogoričnih i crnororičnih šumama. Na uzgaja na na plantažama, podrumima i garažama, već raste na...
Pod pojmom proljetnih rolica ili/i kiflica krije se ogromna raznolikost punjenih slanih jela čija je osnova valjano (vučeno) tijesto...
Iza mistična naziva molekularna gastronomija krije se jednostavna pseudoznanstvena disciplina u kojoj onaj tko priprema hranu razumijeva...
Picek u pećnici nedjeljom stara je navada zagrebačke kuhinje. No, najčešće, zahvaljujući veličini same peradi, ali i količini krumpira koju...
Odrezak od tune ili tuna steak, kako se udomaćilo u hrvatskoj jezičnoj praksi, poznat i kao riblji kotlet jer je riječ o diijelu ribe
Ove godine, zbog opećepoznatih razloga nije bilo masovnih okupljanja i spremanja prvomajskog, oliti prvosvibanjskog graha, što je s...
Stara je narodna mudrost, koju je prihvatila i suvremena medicina, da je redovita konzumacija plave ribe, vrlo efikasan i jednostavan način...
Jeste li znali da je svinjetina najčešće rabljeno meso na u povijesti kulinarije? Ujedno, meso domaće svinje, one iz uzgoja, a ne iz...
Premda ga neki, zbog njegove navodne velike kaloričnosti, nazivaju “prokletim gomoljem” (jest doista, krumpir raste ispod zemlje), sam po...
Stara je navada da u Hrvata blagdanski stol je obilat, tako da su blagdanski dani često, nažalost, sinonim i za prejedanje, što nikako nije
Kad je riba u pitanju, vjerojatno zbog ribolovaca, kojima je veličina doista važna, veći komadi su na cijeni. Osobito kod šarana, gdje su...
Tortellini su tjestenina u obliku prstena podrijetlom iz Italije, što nije sporno, ali gva grada – Bologna i Modena, veliki su rivali kad je
Iza naziva kojim lomimo jezik – zwiebelrostbraten, krije se juneći odrezak koji je temelj jednog jednostavnog jela koji su Zagrebčanci,...