Jon šnite su klasičan desert u kojemu će gotovi proizvodi poput pudinga ili pak petit keksa, umjesto omraženih gotovih namirnica...
Po definiciji iz Hrvatske enciklopedije muzgavac ili mrkač (Eledone moschata), osmokraki je glavonožac (Octopoda), okrugla tijela s 8...
Karfiol ili cvjetača, daleki rođak kupusa, jedna je od omiljenih namirnica nutricionista. Zanimljivo, cvjetača je pouzdan dobar izvor...
Prema austrijskim izvorima nema nikakve dvojbe da je popularna krofna ili kraftna, a u hrvatskoj inačici pokladica austrijska gastro ikona...
Svake 2,5 sekunde netko se prijavi na Veganuary, odnosno učini prvi korak prema iskušavanju veganstva u siječnju! Kako bi potaknuli i svoje...
Prokulica je član grupe kupusnjača Gemmifera (Brassica oleracea), koja se uzgaja zbog svojih jestivih pupova. Listovi povrća obično su...
S rižom je uvijek problem ako ostane. Šteta je baciti, a ako je bila prilog jelu, dakle, samo iskuhana uz minimum začina i soli
Hummus je bliskoistočni, ali i mediteranski umak ili kao je to moderno reći, dip, dakle namaz ili slano jelo napravljeno od kuhanog i...
Špageti su tjestenina tankog i podužeg oblika, otprilike 2 mm debljine a 30 cm dugačke u nekuhanom stanju. Špageti se uglavnom prodaju u...
Šampinjon je jedna je od najčešće korištenih gljiva u svijetu kulinarije, a s ostalim namirnicama sljubljuju se u nebrojenim kombinacijama...
Grah (fažol, lat. Phaseolus) biljni rod iz porodice mahunarki. Potječe iz Amerike, gdje je uzgajan još prije 4000 godina. Nakon otkrića...
Koja je razlika između džema i mermelade? Po definiciji džem se razlikuje od marmelade uglavnom po tome što se pravi samo od jedne vrste
Masna riba poput pastrve, gdje mast znači poželjne masnoće, izvrstan je izvor vitamina D, pa zašto ne poslužiti ovaj pikantni file s za...
Hrvatske pekarnice prepune su izrađevina od lisnatog tijesta koje najčešće na naše tržište stiže u smrznutom obliku iz uvoza koje se...
Pašta fažol ili grah sa tjesteninom još je jedno u nizu jela siromaške kuhinje koje je pronašlo svoj put do planetarne gastronomije...
Povijest palačinke je ujedno i povijest kruha, odnosno žitarica od kojih se spravlja tijesto čije je oblikovanje svedeno na esencijalne...
Kad se na roštilju pripremaju ražnjići od povrća, osobito kad se miješaju s mesom, najveći je problem tempiranje vremena pečenja jer mesu...
Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic,...
Grah i grahorice su oduvijek pratle čovjekovu prehranu. U pradavno doba Kinezi su imali svoju varijantu graha, kojeg su spravljali,...
Mesna okruglica, polpeta ili ćufta ili engleski da se najbolje razumije – meatball je mljeveno meso uvaljano u malu kuglu, najčešće zajedno...
Somun ili lepinja (u upotrebi su još i izrazi kao pitica, hljepčić, lepina ili kruščić, sve listom deminutivi) je krušna izrađevina koja se...