GASTRO: Mesne okruglice na bijelo, fina kremasta tekstura inače “crvenog” jela!

Created with GIMP Created with GIMP

Mesne okruglice, ćufte, polpete ili, jednostavni faširanici najčešće se pripremaju kao “zamjena mesu”, a da ne bi bili suhi često ide neki sočniji prilog ili obvezni umak. Upravo zato najčešća je kombinacija “na crveno”, odnosno u umaku od rajčica.

Mi smo se odlučili za malu promjenu u kojoj sve, više manje ostaje isto, samo bijelu boju jeli i finu kremastu teksturu daje vrhnje za kuhanje. Poseban je izazov kombinacija pelatima ili rajčicama.

 

Sastojci :

1/2 kg mljevenog mesa
2 kom crvenog luka
1,5 dl suhog bijelog vina
6 česena češnjaka
1 kom jaje
3 žlice kiselog vrhnja
600 g pelati rajčica
1 dl maslinova ulja
2 žlice mješavine začina
1 vezica peršina
1 vezica svježeg bosiljka
sol, papar

 

Način priprave:

 

Usitniti 1 glavicu luka, 2 režnja češnjaka i malo peršinovog lista pa pomiješati s mljevenim mesom i jajetom. Od dobivene smjese, vlažnim rukama oblikovati male okruglice, poslagati ih na papir za pečenje i nakapati uljem. Peći na 250 stupnjeva, petnaestak minuta, odnosno dok se ne napravi korica, a okruglice uhvate lijepu boju. Mogu se peći i u tavi, približno isto vrijeme, samo će “posrkati” više masnoće (ulja), ali nema veze, dobro zauljene su još ukusnije. U međuvremenu pripremiti bijeli umak. Na maslinovom ulju zažutiti 1 glavicu nasjeckanog luka, dodati 2 režnja usitnjenog češnjaka i peršin, dodati vrhnje za kuhanje. Sve zajedno začiniti i kuhati desetak minuta uz povremeno miješanje, a pred kraj dodatipar žlica kiselog vrhnja. Prema potrebi bijelim vinom, a pred kraj . Umak kuhati dok se svi sastojci ne povežu, a prije samog kraja kuhanja dodati okruglice i sve zajedno prokuhati još desetak minuta.

Gastro
Hrvatska