rajčica

tomatoes-2559809_1920
Gastro trik ljeta

Začinite rajčicu kao profesionalac: Ovaj sastojak daje joj novi život

Rajčica je jedno od najpopularnijih vrsta povrća i vrlo često se nalazi na našim stolovima, osobito tijekom ljeta. Malo maslinovog ulja ili...

rajčica
Dobro je znati

Kako možete prepoznati dobru rajčicu?

Vjerojatno vam se dogodilo da stanete pred štand na tržnici i zapitate se je li rajčica koju želite kupiti tretirana pesticidima. Kako vaša...

casserole-2770351_1280
SAMO POLA SATA

Najlakši recept za najfinije tikvice od samo 3 sastojka

Ako upotrijebite kupovni umak od rajčice s uključenim začinima, jelo ne morate čak niti dodatno začinjavati. Dodatnu slanost jelu dat će i...

tomatoes-2559809_1920
NIJE TEŠKO

Rajčice će trajati dva tjedna uz jedan trik

Sophie Trueman, direktorica Too Good To Go, rekla je kako rajčice ne treba odmah stavljati u frižider, čim se uberu iz vrta ili donesu

odiseo-castrejon-xPPoMWL4r_A-unsplash
MLJAC

Varivo naše mladosti: Slatki kupus s rajčicom

Kupus, luk, malo češnjaka za dodatnu aromu, obavezan lovorov list i – šećer. Dobro ste pročitali, svima dobro poznato varivo iz mladosti...

ragu od povrća

GASTRO: Ragu ne mora biti samo od mesa. Pokušajte s povrćem!

Premda je meso prva asocijacija kad se spomene ragu, pa tako ga razlikujemo prema vrsti mesa kao dominantne sastavnice, pa poznajemo...

2022-02-18-slana torta

GASTRO: Slana torta – neka krumpir zamijeni biskvit, a povrće i sir kremu!

Krumpir je jedna od najzahvalnijih namirnica. Zato ga valja uvijek imati u kući. Dodavanjem sira, vrhnja, prethodnim kuhanjem na pola (neka...

2021-11-16-gastro-W-punjeni-šampinjoni

GASTRO: Punjeni šampinjoni, kratka priprema za dugo uživanje!

Šampinjon je jedna je od najčešće korištenih gljiva u svijetu kulinarije, a s ostalim namirnicama sljubljuju se u nebrojenim kombinacijama...

2021-10-06-gastro-W-Chili-con-carne

GASTRO GLOBUS: Chili con carne – oprezno s ljutinom, jer ona može pokvariti sve!

Chili con carne aka chili con carne ili samo chili ili pak chilli, doslovnog prijevoda “čili s mesom”, začinjeno je varivo koje sadrži čili

2021-10-01-gastro-RIBA-pizza-tunjevina

GASTRO: Petak je dan za ribu. Radimo pizzu s tunjevinom!

Ideja pizze je jednostavno jelo sastavljena se od temeljnih namirnica talijanske kuhinje – rajčice (crvena), sir mozzarela (bijela) i...

Created with GIMP

GASTRO: Mesne okruglice na bijelo, fina kremasta tekstura inače “crvenog” jela!

Mesne okruglice, ćufte, polpete ili, jednostavni faširanici najčešće se pripremaju kao “zamjena mesu”, a da ne bi bili suhi često ide neki...

2021-09-17-gastro-fish-burger

GASTRO: Kad je petak dan za ribu, počastite se fish burgerom!

Hamburger se u originalu, naravno, radi od mljevenog goveđeg mesa. No, ako imate kulturu jedenja ribe baš petkom, nema razloga da se ne...

rajčica

Velikogoričanke Dragica i Mara svakodnevno brinu o stabljici rajčice koja je izniknula – iz betona

Susjede Dragica Piljek i Mara Skrbin svakodnevno se brinu o stabljici rajčice koja je niknula sama od sebe iz spoja asfalta i poda zgrade.

2021-09-06-gastro-patlidžani-mozzarella

GASTRO: Pohani patlidžani s mozzarellom – brzo, jednostavno i, nadasve, ukusno!

Patlidžan (lat. Solanum melongena) ili balancana je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum. Areal rasprostranjenja ove vrste obuhvaća...

2021-08-27-gastro-zvona-oslić

GASTRO: Petak je dan za ribu – oslić na bijelo s krumpirom!

Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic,...

2021-08-25-gastro-mesne-okruglice

GASTRO: Zaigrajte se mesnim lopticama i ukusan ručak je tu!

Mesna okruglica, polpeta ili ćufta ili engleski da se najbolje razumije – meatball je mljeveno meso uvaljano u malu kuglu, najčešće zajedno...

2021-08-19-gastro-paprike-s-krumpirom

GASTRO: Popularne filane paprike napunite krumpirom umjesto rižom!

S razlogom se kaže da punjene paprike “mirišu na ljeto”, jer paprika je jedan od prirodnih pojačivača okusa, tako da kad zamiriše čitava...

2021-07-13-gastro-sataraš

GASTRO: Sataraš – najbolje od povrća, minimum kuhanja za makismum užitka!

Premda “vuče” na jug, Dalmaciju i ljeto, sataraš je jelo od povrća porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske, točnije Baranje. No, i to...

2021-07-09-gastro-dagnje-buzara

GASTRO: Bili na moru ili doma, ovog ljeta ne propustite buzaru s dagnjama! Može bijela ili crvena!

Dagnje su najrasprostranjenija školjka hrvatskog Jadrana. Samoniklu dagnje nalazimo uzduž istočne obale Jadrana, a kako raste u grozdovima,...

2021-07-07-gastro-gazpacho

GASTRO: Gazpacho, hladna juha od rajčice, idealno jelo za vruće ljetne dane!

Gazpacho, u gastronomiji poznatiji kao andaluzijski gazpacho, hladna je juha od sirovog, miješanog povrća, temeljena na rajčicama. Nastao...

2021-07-06-gastro-feta-sir

GASTRO: Feta sir od bilo koje salate stvara kompletan obrok!

Ljetna kuhinja bježi od kuhanja i pećnice. Zato ovih dna biramo jela koja osvježavaju, dovoljno su kalorična i ukusna da mogu biti...