GASTRO: Kad je petak dan za ribu, počastite se fish burgerom!

2021-09-17-gastro-fish-burger

Hamburger se u originalu, naravno, radi od mljevenog goveđeg mesa. No, ako imate kulturu jedenja ribe baš petkom, nema razloga da se ne okušate u disciplini pečenja ribljih burgera. Ako ste skloni eksperimentu onda možete samo pohati riblje filete i staviti ih uz neizostavnu mješavinu majoneze i kečapa u pecivo, tipa ciabatta, bitno je samo da ima hrskavu koricu, uz izbor povrtnih dodataka po želji. Radost ovog “hambija” je, između ostalog, ako rabite light majonezu, njegova ukupna kalorijska vrijednost ne bi smjela premašivati 700 kalorija, što je solidno za jedan redukcionistički obrok. Dakako, ukoliko izostavite krumpir kao prilog. Ali, što je burger bez hrskavih krumpirića? Pa i tu možete reducirati kalorije. Spremite ga u pećnici bez ulja, samo posoljenog.

 

Sastojci :

1/2 kg ribljih fileta
80 g majoneze (light)
4 kom hambi peciva
2 česena češnjaka
0,5 dl maslinova ulja
1 kom crveni luk
1 kom krastavac
1 žlica senfa
2 kom rajčice
300 g krumpira
1 žlica kečapa
3 kom listova zelene salate
sol, papar

 

Način priprave:

Najjednostavniji način izrade ribljeg burgera jer izblendati meso i začine u blenderu i vlažnim rukama oblikovati popečke ili riblje pljeskavice. Naravno, riblje meso prije toga dobro odkostiti, do najsitnijeg detalja, do tzv “ribljih pera”, najmanjih kosti. Pržiti s minimalno ulja ili raskošnije pohati u tempuri ili klasičnim pohancem od brašna, mlijeka, jaja i prezli. Prije slaganja burgera dobro je par minuta peciva zagrijati u vreloj pećnici, kako bi pojačali učinak hrskavosti. Izbor povrća za fish burger je ono čega ima prema konceptu svega po malo, nastojeći pritom da niti jedna od komponenti ne dominira.

Gastro
Hrvatska