vanilija

2021-08-29-gastro-jon-kocke

GASTRO: Izrada kreme za kolače je prava pokora. Otkivamo vam malu tajnu uspješnog kolača!

Jon šnite su klasičan desert u kojemu će gotovi proizvodi poput pudinga ili pak petit keksa, umjesto omraženih gotovih namirnica industrijske...

Created with GIMP

DESERTI: Kuglof, poslastica koju je u prosincu nemoguće zaobići!

Kuglof (kao i Kugelhupf, Guglhupf, Gugelhopf, i na francuskom jeziku, kouglof, kougelhof, ili kougelhopf) je jedan od najstarijih modeliranih...

2021-11-21-CRO-gastro-puding suhe šljive

GASTRO: Domaći puding sa suhim šljivama i džemom. Neponovljivo iskustvo!

Po definiciji, Puding je vrsta slatkog deserta koji spravljamo kuhanjem brašna, jaja, krupice i maslaca u mlijeku ili na pari. Riječ puding...

2021-11-19-DESERTI-gastro-savijača od jabuka

DESERT: Savijača od jabuka s umakom od vanilije, slatki plodovi jeseni na tanjuru!

Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra bureka ili savijače ili pak...

2021-09-26-gastro-savijača

DESERTI: Tajna dobre savijače nije u tijestu, već uvijek u nadjevu!

Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra bureka ili savijače ili pak...

2021-08-22-gastro-pavlova

GASTRO: Pavlova, savršen kolač i idealno osvježenje za vruće ljetne dane!

Ana Pavlova bila je ruska balerina, velika zvijezda svog vremena, rođena krajem 19. stoljeća imala je globalnu karijeru do 1931., kad je umrla...

2021-08-10-gastro-sladoled-pistacio

GASTRO: Rashladite se uz sladoled od pistacija iz kućne radinosti!

Pistacija ili latinski prstacia vera је orašasto voće, poznato u ljudskoj prehrani još od doba paleolitika, a u suvremenoj gastronomiji...

2021-08-01-gastro-hladni-kolač-breskva

GASTRO: Hladni kolač od bresaka – savršeno ljetno osvježenje!

Jeste li znali da su breskve biljka koja pripada porodici ruža? Kao voćka je sjajna, naravno, svježa, a u kolačima, osobito onim ljetnim...

2021-07-26-gastro-banana-kruh

GASTRO: Nikad ne bacajte prezrele banane, napravite kruh od njih i dobiti ćete sjajan kolač!

Kruh od banane najčešće pravimo kad ne zamo što ćemo s prezrelim bananama, da se ne bace, no banane s orasima i smeđim šećerom

2021-07-18-gastro-ekleri

GASTRO: Ekleri znače bljesak. Zašto? Zato što nastaju i nestaju u trenutku!

Ekler je slastica izrađena od kuhanog tijesta, napunjenog kremom i prelivenog čokoladnom glazurom. Tijesto je isto kao i za profiterol, kod...

2021-07-11-gastro-banana-split

GASTRO: Banana Split nema veze sa Splitom i Dalmacijom, ali osvježava kao da ste na moru!

Amerikanci nisu osobito puno toga dali svjetskoj gastronomiji, jer su u kuhinji isto kao i u povijesti – doseljenici su u novom svijetu...

2021-02-18-gastro-čokoladni-mafini

GASTRO: Cupcakes, čokoladni muffin, torta u malom ili “samo nebo je granica”!

Cupcakes, kolač pečen u kalupu nalik na čašu, genijalan je izum za spravljanje slastica, jer podloga je zaslađeno tijesto, u koje možemo...

2021-01-23-gastro-princez-krofne

GASTRO: Princez krafne, točka na i prave zagrebačke svečane večere

Princes krafne u kroatiziranoj verziji imenujemo uštipcima, što je, ipak, pogrešno, jer uštipci su u našoj narodnoj kuhinji potpuno neš...

2020-12-21-gastro-linzeri

GASTRO: Linzeri, prihki božićni keksići

Linzeri, popularni keksići od prhkog tijesta, jedna od od najpopularnijih slastica obilate božićne trpeze, bez kojih ne možemo zamisliti...