češnjak

pexels-olly-3807629
Bolje spriječiti nego liječiti

Ova namirnica moćan je saveznik u borbi protiv zimskih virusa

Istraživanja su pokazala da bi češnjak mogao smanjiti rizik od obolijevanja, kao i duljinu bolesti i ozbiljnost simptoma. Recenzija, objavljena...

onions-1238332_1920
EVO ŠTO KAŽU ZNANSTVENICI

Mijenja li način na koji režemo hranu njen okus?

Da bismo razumjeli kako se to događa, prvo je važno uzeti u obzir da su okus i miris dvije različite stvari. Okus i miris

ginger-1918107_1280
NAJBOLJI RECEPTI

Evo kako možete poboljšati imunitet i pripremiti za sezonu prehlada i viroza

Evo koje biste namirnice trebali što više konzumirati tijekom mjeseci pred nama kako biste prehranom ojačali imunološki sustav i uspješ...

toilet-1284608_1920
FRUSTRACIJA

Spas za neugodne mirise: Stavite samo jedan sastojak navečer u WC školjku

Razlog za ovu situaciju često je razgrađena mast i drugi organski otpad koji se akumulira na zidovima kanalizacijskih cijevi. Prije nego š...

garlic-84691_1280
Praktičan savjet

Kako najlakše oguliti češnjak?

Češnjak, neizostavan dio mnogih jela, zna zadavati popriličnu glavobolju pri pripremi jer je njegovo guljenje često dugotrajno. No, postoji...

tikvice
ZDRAVLJE JE NAJBITNIJE

Namirnica koju sigurno imate u kuhinji mogla bi biti ključ za bolje zdravlje srca

Pokazalo se da je češnjak bogat nutritivno korisnim spojevima, posebice sumporom. Njihovo istraživanje sastojalo se od 22 relevantne studije...

garlic-8214036_1920
DOMAĆA PROIZVODNJA DOVOLJNA

Hrvatska na nepotrebni uvoz gomile češnjaka troši milijune eura

Tako je i u Moslavini u kojoj je ove godine češnjak dobro rodio i pakira se za tržište. – Naš češnjak je, ne zato

garlic-8214036_1920
EVO KAKO GA SKLADIŠTITI

Nikada ne čuvajte glavice češnjaka u hladnjaku

Češnjak je svestran sastojak koji je uvijek dobro imati pri ruci jer igra ključnu ulogu u mnogim slanim jelima, od pečenog krumpira do tikka...

garlic-3747176_1920
POTVRDILI ZNANSTVENICI

Češnjak ima nevjerojatna ljekovita svojstva, pomaže kod čak šest bolesti

Češnjak, kojeg mnogi u Hrvatskoj smatraju narodnim lijekom i jednom od najzdravijih namirnica biljnog porijekla, sada ima i znanstvenu potvrdu...

2021-11-02-gastro-W-grčka-piletina-limun

GASTRO GLOBUS: Grčka piletina s limunom, origanom i češnjakom – mediteranski ugođaj kasne jeseni!

Kasna jesen ima svojih gastronomskih izazova – od kestenja, preko kiselog kupusa, pa do svih delicija koje vežemo uz barbarske običaje...

2021-03-21-gastro-zagrebački-kosani-odrezak

GASTRO: Zagrebački kosani odrezak – formula je jedan naprema tri, u korist svinjetine!

Faširanci ili polpete popularno je meso koje se u agrameskim domaćinstvima udomaćilo uz variva (čuveni su faširanci s keljom), no kako...

2021-12-04-gastro-salsa-verde

GASTRO GLOBUS: Salsa verde – profinjena ljutina chii papričice u uzbudljivom crvenom umaku

Salsa je niz umaka koji se koriste kao začini za tacose i drugu meksičku i meksičko-američku hranu, te kao umake za tortilja čips. Mogu

2021-12-01-gastro-MIX-fired rice

GASTRO: Pečena riža, petnaest minuta za vrhunski gastronomski doživljaj!

S rižom je uvijek problem ako ostane. Šteta je baciti, a ako je bila prilog jelu, dakle, samo iskuhana uz minimum začina i soli

2021-11-22-CRO-gratinirani-krumpir

GASTRO: Gratinirani krumpr, savršeno kremasti popularni gomolj u tri jednostavna koraka!

Gratin dauphinois je francusko jelo od narezanog krumpira pečenog u mlijeku ili vrhnju, koristeći tehnikuposebnog rezanja krumpira koja je...

2021-11-17-gastro-CRO-pašticada

HRVATSKA KUHINJA: Pašticada, govedina kakvu volimo – sočna i podatna!

Pašticada je tradicionalno hrvatsko jelo od goveđeg buta kuhanog u slatko-kiselom umaku od luka i mrkve, suhih šljiva, prošeka, crnog vina...

2021-10-20-gastro-CRO-punjene-roge

HRVATSKA KUHINJA: Svi volimo punjene paprike, ali jeste li probali punjene roge? Neprocjenjivo!

Premda im je sezona na izmaku duguljaste paprike roge se još nalaze u ponudi na tržnicama u supermarketima. Ostalih vrsta paprika ima, viš...

2021-10-16-gastro-MIX-jastog

GASTRO: Repovi jastoga na žaru s maslacem od limuna i bilja

Počastite sebe i možebitne goste repovima jastoga na žaru koji se poslužuju s maslacem od limuna, češnjaka i peršina. Oni ulažu malo...

2021-08-23-gastro-piletina-riža

GASTRO: Rižoto s piletinom, uživajte u kremastim zalogajima punih okusa!

Rižoto je talijansko jelo načinjeno od riže i priloga. Na vrelom ulju, maslacu ili masti poprži se riža, a zatim se dodaju prilozi. Obi...

2021-08-21-gastro-roštilj-pileća-krilca

GASTRO: Danas roštiljamo – neodoljiva pileća krilca marinirana pivom!

Kad se odlučite za pripremu piletine na žaru, mariniranje je dobra opcija, neki bi rekli i jedina moguća, jer pečenje na gradelama izvla...

2021-08-19-gastro-paprike-s-krumpirom

GASTRO: Popularne filane paprike napunite krumpirom umjesto rižom!

S razlogom se kaže da punjene paprike “mirišu na ljeto”, jer paprika je jedan od prirodnih pojačivača okusa, tako da kad zamiri...

2021-08-13-gastro-pečena-paprika-inćuni

GASTRO: Petak je dan za ribu – pečene paprike s mariniranim inćunima!

Inćun (lat. Engraulis encrasicolus) ili europski inćun je jedna od najvažnijih riba u prehrambenom lancu našeg mora. Kod nas se naziva jo...