varivo

2021-04-15-gastro-ljuti-čobanac

GASTRO: Ljuti slavonski čobanac ne mora biti jako žestok da bi bio ukusan. Bez feferona može, ali paprika je obvezna!

Slavonski čobanac, nikako čorbanac, blizak je rođak mađarskom gulašu, ali je ipak autohtono hrvatsko jelo. S mađarskim korijenima vež...

2021-03-11-gastro-proljetno-varivo

GASTRO: Varivo, ćušpajz, cušpajz, čorba, maništra? Samo da je žlicom, nakon proteinskih blagdana!

Hrvatska gastronomija, osobito ona daleko od kuhinje i vatre i namirnica, ona kavanska, formumaška i internetska, obiluje glupostima, što...

2021-12-15-gastro-VARIVO-leća

GASTRO: Varivo s lećom – brzo, jednostavno i nadasve – zdravo!

Povrtna ili jestiva leća jednogodišnja je biljka iz porodice mahunarki, porijeklom s Bliskog istoka. Uzgaja se zbog jestivog sjemena koje...

2021-11-15-gastro-KALORIJE-grah-kalorije

NUTRICIONIZAM: Grah bez zaprške i suvišnih masti može biti niskokalorično jelo!

Grah (fažol, lat. Phaseolus) biljni rod iz porodice mahunarki. Potječe iz Amerike, gdje je uzgajan još prije 4000 godina. Nakon otkrića...

2021-11-11-gastro-ZAČINI-ginger

ZAČINI: Đumbir, popularni ginger koji ide u sve – od variva do slatkiša, pa čak i kao pivo!

Đumbir je jedan od najpopularnijih začina suvremene gastronomije. Na tržište dolazi kao gomoljasti korijen, neoguljen ili oguljen, čitav...

2021-10-26-gastro-W-ćušpajz-bundeva

GASTRO GLOBUS: Curry od bundeve sa slanutkom, čušpajz za pamćenje!

Bundeve su dio obitelji Cucurbitaceae ili tikvice i velike su, okrugle i živahne narančaste boje s blago rebrastom, tvrdom, ali glatkom vanjskom...

2021-05-24-gastro-žute-mahune

GASTRO: Žute mlade mahune na vrhuncu su svoje sezone. Idealan je trenutak za spektakularno varivo!

Kako žutih mahuna ima cijele godine u zamrznutom obliku, što i nije tako loša opcija za varivo u hladne zimske dane, ovih dana kad

2021-03-29-gastro-rezanci-kelj

GASTRO: Kelj nije samo za varivo. U zeleni ponedjeljak iskušajte ga s tjesteninom!

Premda kelj, potpuno neopravdano, uvijek povezujemo s varivom i dvojbenim mirisom iz kuhinje kad se on priprema, ne postoji nikakav razlog da...

2020-12-10-gastro-čušpajz-poriluk-tikvice

GASTRO: Poriluk s tikvicama i cvjetačom

Glavna odlika variva leži u činjenici da se gotovo uvijek priprema od dostupnih sezonskih namirnica (povrća), a temeljnu nutricionističku...