Swiss steak mnogi prevode kao švicarski odrezak, no upitno je potječe li to jelo uistinu iz Švicarske. Neki tvrde da je swiss steak dobio...
Slavonski čobanac, nikako čorbanac, blizak je rođak mađarskom gulašu, ali je ipak autohtono hrvatsko jelo. S mađarskim korijenima veže ga...
Faširanci ili polpete popularno je meso koje se u agrameskim domaćinstvima udomaćilo uz variva (čuveni su faširanci s keljom), no kako ih...
Pašticada je tradicionalno hrvatsko jelo od goveđeg buta kuhanog u slatko-kiselom umaku od luka i mrkve, suhih šljiva, prošeka, crnog vina...
Bourguignon je tradicionalno francusko jelo čiji su osnovni sastojci kuhana govedine u umaku od crvenog vina, s lukom, šampinjonima i...
Chili con carne aka chili con carne ili samo chili ili pak chilli, doslovnog prijevoda “čili s mesom”, začinjeno je varivo koje sadrži čili
Burek je vrsta jela od razvučenog tijesta s mesom ili sirom. Jelo je rašireno na području nekadašnjeg Osmanskog Carstva, a potječe potječe...
Isto kao kod pripreme ćevapa, tajna dobre pljeskavice na žaropeku je, u stvari, da tajne nema. Izvedba ovisi o izboru mesa, čija je...
Tajna dobrog ćevapa je, u stvari, činjenica da tajne – nema. Jer, dobar ćevap ovisi o sastojcima iz kojih je sačinjen, kao i pripremi
Iza mistična naziva molekularna gastronomija krije se jednostavna pseudoznanstvena disciplina u kojoj onaj tko priprema hranu razumijeva...
Kako žutih mahuna ima cijele godine u zamrznutom obliku, što i nije tako loša opcija za varivo u hladne zimske dane, ovih dana kad
U ultimativnom filmskog hitu Kreše Golika megapopularnom “Tko pjeva, zlo se ne misli”, snimljenom daleke 1970. godine, sve narativne linije...
Svejedno kako je nazivali – mesnom štrucom, faširanim kruhom, mesnom roladom ili pak Štefani pečenkom (da, i to postoji) – sve se svodi na
Zašto za isto meso miješamo pojmove – govedinom ili junetinom, a ponekad ne razlikujemo ni teletinu od prva dva prethodna? Zato prvo...
Iza naziva kojim lomimo jezik – zwiebelrostbraten, krije se juneći odrezak koji je temelj jednog jednostavnog jela koji su Zagrebčanci,...
Slavonski čobanac je autohtono hrvatsko jelo i nema nikakve veze s mađarskim gulašima, premda dosta liče jedan na drugi. No, nisu ni braća,...
Gulaš je svojim nebrojenim inačicama vrlo omiljeno je jelo kontinentalne Europe, a o njegovom podrijetlu nema dvojbe – zbog uporabe paprike...