svinjetina

2021-04-15-gastro-ljuti-čobanac

GASTRO: Ljuti slavonski čobanac ne mora biti jako žestok da bi bio ukusan. Bez feferona može, ali paprika je obvezna!

Slavonski čobanac, nikako čorbanac, blizak je rođak mađarskom gulašu, ali je ipak autohtono hrvatsko jelo. S mađarskim korijenima vež...

2021-03-18-gastro-lazanje

GASTRO: Lazanje, klasične s mesom i bešamelom. Realno, tko im može odoliti?

Lazanje su vrsta su široke, ravne tjestenine i one su možda jedna od najstarijih vrsta tjestenine. U kolokvijalnom govoru one su talijansko...

2021-03-21-gastro-zagrebački-kosani-odrezak

GASTRO: Zagrebački kosani odrezak – formula je jedan naprema tri, u korist svinjetine!

Faširanci ili polpete popularno je meso koje se u agrameskim domaćinstvima udomaćilo uz variva (čuveni su faširanci s keljom), no kako...

2021-21-30-gastro-odojak

GASTRO: Odojak, nezaobilazan dio blagdanske kulinarije, dvojbene etičnosti, ali izvrsna okusa!

Istina je gruba i neumoljiva: odojak je svinja hranjena s majčinim mlijekom, a u kulinarskom kontekstu, odojak se kolje u dobi između dva...

2021-12-06-gastro-CRO-hladetina

GASTRO: Dugotrajno kuhanje je tajna dobre hladetine!

Hladetina, aspik, žuljica ili pače nije nikakva mudrost, već samo ohlađena juha od svinjskog mesa sa začinima i korjenastim povrćem. Ovo...

2021-09-16-gastro-svinjski-medaljoni

GASTRO: Svinjski medaljoni u moru voćnih okusa – od grožđa, do bresaka, jabuka i brusnica. Iznenađujuće ukusno!

Svinjetina nije uvijek sočna i ukusna, tako da puno toga ovisi o obradi mesa, načinu kuhanja i odabranom mesu. Za ovaj recept trebate uzeti...

2021-08-05-gastro-teletina-peka

GASTRO: Teletina i svinjetina s krumpirom ispod peke – dobra kombinacija za blagdanski stol!

Peku, isto kao roštilj ili gradele, često u svakodnevnom govoru pojmovno miješamo kao jelo, hranu, što ne razlikujemo od oruđa i dodataka...

2021-05-31-gastro-Spring-rolls

GASTRO: Proljeće je, uživajte uz spring rolls! Punite ih čime želite, ali najbolje je mlado sezonsko povrće!

Pod pojmom proljetnih rolica ili/i kiflica krije se ogromna raznolikost punjenih slanih jela čija je osnova valjano (vučeno) tijesto. Uglavnom...

2021-03-28-gastro-kotlet-sampinjoni

GASTRO: Svinjetina je najpopularnije meso u Hrvatskoj. Provjerite to kotletima sa šampinjonima!

Precizni mjeritelji svega i svačega okupljeni u Državnom zavodu za statistiku izračunali su da godišnji prosjek konzumacije svinjskog mesa...

2021-03-13-gastro-marinirani-svinjski-odrezak

GASTRO: Zašto je dobro svinjetinu prije pečenja marinirati? Talijanska marinada daje odgovor na to pitanje!

Ne ulazeći u razloge zbog čega je svinjetina na hrvatskom tržištu tako jeftina ovih dana, a domaći proizvođači mesa tvrde da to traje...

2021-02-17-gastro-mesna-štruca-bulgur-mahune

GASTRO: Mesna štruca s bulgurom i mahunama, raskošno jelo za obilan obrok

Svejedno kako je nazivali – mesnom štrucom, faširanim kruhom, mesnom roladom ili pak Štefani pečenkom (da, i to postoji) – sve se svodi...

2021-01-21-gastro-slavoinski-čobanac

GASTRO: Slavonski čobanac je gastronomski puritanac, dok čorbanac “trpi” sve!

Slavonski čobanac je autohtono hrvatsko jelo i nema nikakve veze s mađarskim gulašima, premda dosta liče jedan na drugi. No, nisu ni bra...

2021-01-07-gastro-meso iz tiblice

GASTRO: Meso ‘z tiblice, autohtona hrvatska gastro ikona koju morate probati sami napraviti!

Meso ‘z tiblice je slano jelo međimurske kuhinje, sastavnog dijela nacionalne hrvatske kuhinje, posljednjih desetljeća vrlo prošireno...

2020-12-31-gastro-odojak

GASTRO: Nezaobilazni odojak se kupa u pivu!

Pečeni odojak je nezaobilazno jelo blagdanske kuhinje. Topao, hruskav s krumpirima ili mlincima ili pak na hladno s francuskom salatom. Reklo...

2020-12-16-gastro-sekelji-gulaš

GASTRO: Mutna povijest sekelji gulaša

Gulaš je svojim nebrojenim inačicama vrlo omiljeno je jelo kontinentalne Europe, a o njegovom podrijetlu nema dvojbe – zbog uporabe paprike...

2020-12-12-marinirani-svinjski-odrezak

GASTRO: Povratak reputacije svinjskom mesu

Svinjetina je često meso u jelovnicima hrvatske kuhinje. Česta je u i tradicionalnoj gastronomiji svih hrvatskih regija, osobito Slavonije...

2020-12-06-gastro-hladetina

GASTRO: Hladetina – srednjovjekovna delicija

Vrijeme kolinja je iza nas, pa je red na se na stolu nađe hladetina, prema nekim izvorima jelo bogate europske gastro tradicije koje svoje

2020-12-05-gastro-sarma-glavica

GASTRO: Sarma u glavici

Gastronomija je, u načelu internacionalna i vrlo demokratična. Ilustrativan primjer za tu tezu je sarma, jelo od miješanog mljevenog ili...

2020-11-29-gastro

GASTRO: Marinirani svinjski odrezak – sljubljivanje Mediterana i kontinenta

Vrijeme je kolinja, pa je i svinjskog mesa u izobilju, što se odražava i na cijene. Tako da je dobre komade svinjetine bilo u