GASTRO: Lazanje, klasične s mesom i bešamelom. Realno, tko im može odoliti?

2021-03-18-gastro-lazanje

Lazanje su vrsta su široke, ravne tjestenine i one su možda jedna od najstarijih vrsta tjestenine. U kolokvijalnom govoru one su talijansko je jelo napravljeno od naslaganih slojeva tanke ravne tjestenine koja se izmjenjuje s nadjevima (mljeveno meso i umak od rajčice) ili povrća, sira (koji može uključivati ricottu i parmezan), te začina kao što su češnjak, origano i bosiljak. Jelo se može preliti rastopljenim ribanim sirom mozzarella. Obično se kuhana tjestenina sastavi s ostalim sastojcima, a zatim peče u pećnici. Lazanje su nastale u Italiji tijekom srednjeg vijeka i tradicionalno se pripisuju gradu Napulju, a prvi zabilježeni recept objavljen je početkom 14. stoljeća. Lazanje koje najčešće naručujemo ili spravljamo nisu najraširenije u Italiji, one s bešamelom i mljevenim mesom su internacionalni proizvod, a divotama ostalih talijanskih tipova lazanja u jednom od slijedećih nastavaka.

Sastojci:

20 listova tijesta za lazanje (polugotovo)
600 g mljevenog mesa
2 glavice crvenog luka
4 česena češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličica origana
2 žlica peršina
2 žlica mješavine talijanskih začina
1 žličica muškatnog oraščića
sol, papar

Sastojci za bešamel:

3 žlice margarina
5 žlica brašna
1 žlica sira ribanca, parmezana
1 l mlijeka
1 žličica origana
sol, papar

Način priprave:

Na ulju popržitii nasjeckani luk, dodati meso i protisnuti češnjak pa pirjati dok ne ishlapi sva tekućina. Začiniti, dodati malo koncentrata rajčice i ispirjati do kraja.

Za bešamel otopiti margarin, dodati brašno, zaliti mlijekom i kuhati dok se ne zgusne. Posoliti i obilno naribati muškatnim oraščićem, a po potrebi i popapriti. U nauljeni lim za pečenje najprije staviti sloj bešamel umaka. Potom složiti listove za lazanje, jedan do drugoga, a na njih rasporediti dio mesnog nadjeva pa ponovo preliti s malo bešamel umaka. Opet staviti sloj tijesta, meso pa bešamel umak i tako ponavljati dok se ne potroše svi sastojci. Na vrhu mora biti tijesto, a preko njega sloj umaka. Sve obilno posipati parmezanom. Peći oko 20 minuta na 200 stupnjeva.

Gastro
Hrvatska