gastronomja

2021-10-18-gastro-KALORIJE-kajzerica

NUTRICIONIZAM: Kajzerica definitivno ne potječe iz prisavskog zagrebačkog kvarta, ali je možda kraljevskog podrijetla!

Kajzerica je okruglo pecivo od bijeloga brašna s četverokrakim zarezanim ukrasom. Nije do kraja istraženo potječe li ona iz istoimenog zagreba...

2021-11-02-gastro-W-grčka-piletina-limun

GASTRO GLOBUS: Grčka piletina s limunom, origanom i češnjakom – mediteranski ugođaj kasne jeseni!

Kasna jesen ima svojih gastronomskih izazova – od kestenja, preko kiselog kupusa, pa do svih delicija koje vežemo uz barbarske običaje...

2021-09-25-gastro-roštilj-halloumi

GASTRO: Subotom roštiljamo – haloumi sir ili škripavac na žaru. Nezaboravno iskustvo!

Halloumi ili haloumi je polutvrdi, nezreli sir napravljen od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka, a ponekad i kravljeg mlijeka. Ima visoku to...

2021-10-22-gastro-riblji-gulaš

GASTRO: Petak je dan za ribu – napravite gulaš s morskim plodovima!

Riblji gulaš generički je naziv za varivo s bazom ili sastojcima hrane od ribe ili plodova mora. Nikako ga ne valja brkati s fi

2021-10-11-gastro-KALORIJE-pletenica

NUTRICIONIZAM: Mliječna pletenica, ukusna, fina, ali samo za doručak, pecivo prepuno beskorisnih ugljikohidrata!

Zopf ili züpfe ili pak tresse na francuskom, odnosno treccia na talijanskom je vrsta švicarskog, austrijskog ili bavarskog kruha napravljenog...

2021-09-18-gastro-teleća-koljenica-povrće

GASTRO: Teleća koljenica s vrhnjem i vinom – izbor za ručak kod kojeg ne možete pogriješiti!

Teletina pripada crvenom mesu, ali je najzdravija. Narodna tradicija tvrdi kako se davala bolesnicima kako bi ih izlječili. Ima svijetlo ru...

2021-02-10-bolji-kruh

GASTRO: “Dupli kruh”- kružna i humanitarna ekonomija povezivanja pivarstva i pekarstva

Hrvatska ima više od tri tisuće beskućnika, a 400 tisuća tona hrane baca se godišnje. Kako bi mijenjali Hrvatsku stvarnost na bolje, mladi...

2021-11-04-gastro-ZAČINI-domaći kruh

GASTRO: Kad umijesite i ispečete svoj prvi kruh, činiti ćete to zauvijek!

Kruh je osnovna namirnica koja se priprema od tijesta od brašna (obično pšeničnog) i vode i najčešće pečenjem. Kruh je sveprisutan u...

2021-10-13-gastro-CRO-Uštipci

HRVATSKA KUHINJA: Uštipci – jednostavni i ukusni, ali s dobrim pršutom ili sirom postaju vrhunska gastronomija!

Po definiciji, uštipci su pržene okruglice od tijesta poput krafni, pržene u duboku ulju. Rade se na slano, ali i slatko, a i ne

2021-10-03-gastro-DESERTI-Crepe Suzette

DESERTI: Crepe Suzette, palačinke sa stilom, ali samo za odrasle!

Krepes Suzette vjerojatno je najpoznatiji desert na svijetu koji se spravlja od običnih palačinki s umakom od karameliziranog šećera i maslaca...

2021-09-26-gastro-savijača

DESERTI: Tajna dobre savijače nije u tijestu, već uvijek u nadjevu!

Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra bureka ili savijače ili pak...