GASTRO: Rižoto s povrćem, jelo koje i nevještima u kuhinji uspijeva brzo i efikasno!
Riža je žitarica iz porodice trava raširena pretežno po tropskim i suptropskim predjelima Azije i Afrike. Sastoji se od 19 vrsta od kojih je najpoznatija Orzya sativa. U ljudskoj prehrani je nazočna više od 6500 godina, a kako je vrlo podatna za smišljanje novih jela i sjajna je zamjena za tjesteninu, globalizacijom se itekako udomaćila u zapadnoj gastronomiji, pa i hrvatskoj kuhinji.
Nebrojene su inačice sljubljivanja riže s ostalim namirnicama, od mesa, pa do povrća. Najvažnije je nije mljackava, da se i kuhana dobro razabire i da finu upija sokove drugih namirnica.
Kad poželite lagan i brz obrok, osobito sada, kad su dostupne i riže koje se kuhaju u plastičnoj vrećici dizajniranoj za brzo kuhanje, vrlo je teško fulati.
Rižoto od povrća, dobro začinjen i posut prepečenih sezamom (nije uvijet), jednostavno, je savršena kombinacija, jelo na koje će i oni najnespretniji izgubiti dvadesetak minuta, eventaualno pola sata.
Sastojci: |
|
---|---|
250 g | riže |
4 dcl | mesnog ili povrtnog temeljca |
2 glavice | crvenog luka |
3 česena | češnjaka |
1 velika | crvena paprika |
2 kom | rajčice |
1 kom | tikvica |
1 žlica | sezama |
1 žlica | mješavine začina |
sol, papar |
Način priprave:
Rižu kuhati u temeljcu 15 minuta (ne smije biti kuhana do kraja), ocijediti, ali neka ostane nešto vode. Na ulju popržiti sitno nasjeckani luk i papriku narezanu na kockice, dodati oguljenu, na kockice narezanu rajčicu i pirjati. Nekoliko minuta prije kraja kuhanja dodati narezane tikvice i patliđan. Zatim umiješati rižu s malo vode u kojoj se kuhala, začiniti i skuhati do kraja. Poslužiti toplo uz pohane pureće šnicle i zelenu salatu.